Důvodem havárie byla prudká zákruta, kterou tahač s přívěsem plným plzeňského piva nezvládl projet.

„Po příjezdu na místo a rychlém průzkumu zasahující hasiči upřesnili, že řidič nákladní soupravy nechtěně vybočil z dálnice D1 ve směru z Prahy do Brna na služebním sjezdu pro policii a údržbu dálnice. V prostoru křižovatky s vedlejší silnicí, která vede pod dálnicí mezi Bernarticemi a Němčicemi pak došlo k převrácení tahače s návěsem a k vysypání nákladu,“ popsal událost Ladislav Holomčík z Hasičské záchranné stanice Středočeského kraje.

Ilustrační foto.
Dvě nehody na D1 komplikovaly dopravu. Pro zraněného motorkáře letěl vrtulník

Kvůli hlášení o nehodě na místo operační důstojník středočeského HZS vyslal profesionální hasiče ze stanic Benešov, Vlašim a Zruč nad Sázavou – a to včetně velkého vyprošťovacího automobilu.

„Hasiči po příjezdu na místo události zajistili vozidlo proti vzniku požáru. Jednotky se zaměřily hlavně na zamezení úniku provozních kapalin, především nafty z poškozené nádrže, ve které zalepily tmelem několik prasklin. Zbylou naftu z nádrže pak hasiči přečerpali do sudů, které nechali přivézt z benešovské stanice. Poté zkontrolovali lapoly, do kterých se však žádná nafta nedostala, bylo v nich jen pivo ze zničených lahví,“ dodal Holomčík s tím, že na místo pak přijeli na vystřídání kolegů hasiči z nově nastupující směny a pokračovali v přečerpávání nafty a v částečném úklidu místa nehody.

Nehoda na dálnici D11.
Na D11 se srazily náklaďáky, z jednoho se vysypaly plechovky a lahve piva

Kvůli velké hmotnosti havarované soupravy byla na její otočení na kola a následný odtah přizvána specializovaná firma, která se postarala také o naložení rozsypaného nákladu. Z nedalekého Střediska správy a údržby dálnic Bernartice dorazila i technika na závěrečný úklid vozovky.