Na Kladensku po páté hodině havaroval sypač: sjel do příkopu západně od obce Koleč (ve směru na Třebusice). Místem se nicméně dalo projet. V šest ráno taktéž na Kladensku zůstala neprůjezdná silnice vedoucí z Tuřan na obec Libovice. Zablokovala ji nehoda autobusu a dvou aut; nákladního a osobního.

Na křižovatce ulic Lazarská a Spálená vykolejila tramvaj.
Video, foto: V centru Prahy vykolejila tramvaj, vůz skončil až na chodníku

Hlavní tahy včetně dálnic byly časně ráno sjízdné; na silnicích nižších tříd místy komplikovala dopravu namrzlá vozovka. Výjimkou nebyly ani komunikace v blízkém okolí Prahy či některé oblasti přímo v hlavním městě. V Radotíně dokonce podle informace dispečinku PID kvůli náledí byla zkrácena trasa linky městské hromadné dopravy číslo 245. Podle evidence Centra dopravních informací Policejního prezidia ČR však časně ráno nebyly hlášeny závažnější maléry v podobě bouraček. Postupně s houstnoucím provozem se však situace měnila k horšímu. Výstraha meteorologů pro Prahu a okolí bude platit ještě po celé dopoledne – až do 13. hodiny.

Na ledovce uvízl náklaďák v Mukařově na Mladoboleslavsku, několik aut zůstalo stát na ledovce u Mšena na Mělnicku na silnici druhé třídy II/273, ale také se bouralo. Například v Zárybech na Praze-východ havarovalo osobní auto, do příkopu sjel osobní vůz ze silnice druhé třídy II/236 u obce Kačice v kladenském okrese, osobák a dodávka se střetly u Milína na Příbramsku, dva osobní vozy v Bělé pod Bezdězem, taktéž na Mladoboleslavsku, v obci Luštěnice, se osobní auto opřelo o sloup, v Kostelci nad Labem na Mělnicku narazilo auto do domu. Naštěstí se všechny tyto nehody obešly bez zranění – a většinou i bez úniku provozních kapalin. Na Mělnicku u obce Vysoká dokonce skončilo havarované auto v poli; převrácené na střechu.

Zásah hasičů na řece Berounce v pražských Lahovicích, kde se pod bruslařem prolomil led.
Bruslař se propadl do řeky Berounky. Hasiči ho vytáhli pomocí paddleboardu

Na špatnou sjízdnost silnic si ráno postěžovali i středočeští hasiči. Na twitteru uvedli, že v Libiši u Neratovic likvidovali požár dvougaráže. „I přes komplikace s příjezdem k místu události způsobeným ledovkou se podařilo požár lokalizovat za necelou čtvrt hodinu,“ shrnuli vývoj zásahu.

Připomínají, že trable spojené s počasím je zaměstnávaly i během noci na středu. V kraji zaznamenali 14 událostí spojovaných s počasím, z nichž v šesti případech se jednalo přímo o dopravní nehody. Ve Zbožíčku na Nymbursku zůstalo po nehodě i poničené zábradlí částečně zasahující do vozovky. Šest dalších výjezdů bylo spojeno s pomocí uvízlým řidičům – a ve dvou případech šlo o podporu řidičů, kteří kvůli náledí nemohli pokračovat v cestě.

Už od večera zůstával u Hořejšího rybníka v obci Osov zapadlý nákladní vůz s nutností neprůjezdné místo objíždět přes obec; nákladní doprava se zajížďkou přes Hostomice. Dokonce už od úterního rána ledovka a nákladní auto blokující jízdní pruh ztěžovaly průjezd Svatým Janem; rovněž v berounském okrese.

Problémy mají autobusy

Podobně jako o den dříve na některých zastávkách cestující marně vyhlíželi příjezd autobusu. A rozhodně ne jen na zmiňovaném jihozápadním okraji Prahy. Omezen byl třeba provoz na lince 314 spojující s metropolí části Příbramska a Prahy-západ či 318 a 449 taktéž na Praze-západ.

Náledí v ulicích Nádražní a Lidická v Roztokách rovněž na Praze-západ, jež byly kluzké až k nesjízdnosti, zastavilo časně ráno autobusy na linkách 540 a 350 – tedy na spojnicích Roztocka a Kladenska s Prahou. K tomu se ještě připojil výpadek autobusové linky 399 spojující s Prahou Kladno a Slaný. V tomto případě se však příčinou stal nedostatek řidičů.

Autobusy kvůli počasí nevyjely také třeba na Mladoboleslavsku a Nymbursku (linka 442), Mělnicku (377, 476, 693) či Slánsku, Kladensku a Rakovnicku (580, 586, 587, 588, 590, 593, 595) a na pomezí Slánska a Kralupska (617) nebo také na Mladoboleslavsku (712, 768). Na dalších linkách autobusy v ranní špičce nabíraly kvůli špatné sjízdnosti citelná zpoždění; někdy i vynechávaly některé zastávky. Obzvlášť obtížný byl ráno průjezd Jílovým u Prahy na Praze-západ.