Je třináctého července 2019. Řidič dodávkového vozu přejíždí přes železniční přejezd, nerespektuje červená varovná světla a zvukový signál, v tom se přiřítí osobní vlak. Dojde ke střetu. Výsledek zcela zbytečné nehody: jedna žena zemřela na místě, další čtyři zranění museli být s vážnými zraněními převezeni do nemocnice.

Zmíněná nehoda je tou největší uplynulého roku. Na její vyřešení se ovšem stále čeká. „Nehoda je stále v šetření, čeká se na vyjádření soudních znalců,” reagovala na dotaz Deníku Michaela Richterová.

Střet vlaku s dodávkou na přejezdu na Rakovnicku.
Na přejezdu se střetl osobní vlak s dodávkou. Jedna žena srážku nepřežila

Nehod oproti roku 2018 ubylo

V loňském roce se sice na Rakovnicku stalo 875 dopravních nehod, což je o třináct méně než v roce 2018, ovšem při nich vyhaslo celkem osm lidských životů, třináct jich bylo těžce zraněno a 146 pak lehce.

Celkové škody při dopravních nehodách se v loňském roce vyšplhaly na částku 57,6 milionu korun, v roce 2018 to bylo „jen” 48,6 milionů korun. „Nárůst je způsoben právě i například onou tragickou nehodou u Příčiny, kdy jen škody na vlaku byly předběžně vyčísleny na pět milionů korun. Kromě toho na silnicích jezdí novější vozidla,” vysvětlila mluvčí rakovnické policie Michaela Richterová.

Sportovní hala v Rakovníku
Co se sportovní halou? Najít vhodné řešení má pomoci analýza

Stejně jako v předchozích letech tak i v tom minulém byla nejčastější příčina dopravních nehod zařazena do škatulky způsob jízdy. Tam dopravní policisté zařazují všechny nehody, kdy se řidič nevěnuje plně řízení. „Patří sem například telefonování za volantem, psaní SMS, mailů, ale také i obsluha rádia. Dále se sem řadí například nedodržení nedodržení bezpečné vzdálenosti,” vysvětlila policistka Michaela Richterová. Konkrétně se tak jedná o 417 způsobených nehod.

Druhou nejčastější příčinou dopravních nehod jsou ty nezaviněné řidičem (konkrétně 253). Jedná se o nehody, kdy druhý řidič nedal přednost, nehoda způsobená chodcem, cyklistou ale také i někdy stavem komunikace.

Většinou za nehodu může sám řidič

Nejčastějším viníkem dopravních nehod jsou podle předpokladu samotní řidiči (614 nehod). Druhým nejčastějším viníkem je střet s lesní zvěří (248 nehod). „Číslo není určitě konečné. Řada střetů se zvěří zůstane neohlášená,” upozornila policistka Michaela Richterová. Třetím nejčastějším viníkem dopravních nehod je řidič pod vlivem alkoholu. Takových případů evidují policisté celkem 19 za loňský rok, ovšem i v tom případě se nejedná o konečné číslo. Když totiž řidič odmítne dechovou zkoušku a také odběr biologického materiálu, předají policisté případ k dořešení odboru dopravy. Do policejních statistik se tak takovéto případy nepromítnou.

Letní kino - ilustrační foto
Radnice připravuje opravu jeviště letního kina v Rakovníka

Nehodovost na Rakovnicku

Počet nehod
- Rok 2019 - 875
- Rok 2018 - 888

Usmrcených
- Rok 2019 - 8
- Rok 2018 - 7

Způsobená škoda
- Rok 2019 - 57,6 milionů korun
- Rok 2018 - 48,6 milionů korun

Příčiny dopravní nehody v roce 2019
- Způsob jízdy - 417
- Nezaviněná řidičem - 253
- Rychlost - 117

Dopravní nehody podle zavinění v roce 2019
- Řidičem motorového vozidla - 614
- Lesní či domácí zvěř - 248
- Pod vlivem alkoholu - 19

Ilustrační foto
Při střetu auta s vlakem došlo k lehkému zranění