Hasiči ze středních Čech i z hlavního města (ze stanic profesionálů v Říčanech a Jílového u Prahy i z Chodova a Modřan; posléze velitel zásahu nechal povolat ještě cisternu dobrovolného sboru z Dolních Břežan) a vozy dalších záchranných složek se v pondělí deset minut po desáté dopolední začali sjíždět k Jesenici na Praze-západ, kde se na Pražském okruhu stala nehoda se smrtelným následkem. Na dálničním kilometru 2,1 ve směru jízdy k letišti a dálnici D5 se střetly nákladní automobily, přičemž náklad jednoho z kamionů převážejícího kukuřičnou pochoutku začal po nehodě hořet.

Zřejmě se nejprve srazily dva vozy, načež jednoho z nich ještě zezadu najel transportér převážející auta. Bohužel si nehoda nevyžádala jen hmotné školy a vážné dopravní komplikace, ale i lidský život. Lékař záchranářů mohl pouze konstatovat, že kvůli zranění neslučitelným s životem je jakákoli pomoc marná. Dalšího pacienta, který utrpěl zranění vážnějšího charakteru, transportovala záchranná služba do nemocnice v pražském Motole.

Pražský okruh byl ve směru na Ruzyni zcela uzavřen mezi sjezdy Jesenice a Vestec. Osobní dopravu policisté odkláněli na objízdnou trasu přes Jesenici, nákladní vozy musely počkat na okruhu na obnovení provozu. Jejich fronta, v níž však uvízly i osobáky, se z okruhu D0 protáhla až daleko na dálnici D1. Také v protisměru byla dočasně omezena doprava v jednom jízdním pruhu, který zablokovala technika složek integrovaného záchranného systému.

Zdroj: Youtube

Předběžně policisté odhadovali, že omezení v místě nehody potrvá do 13.15 hodin. To se však ukázalo jako příliš optimistický předpoklad. Až o hodinu později se podařilo uvolnit alespoň levý jízdní pruh – a čas plného obnovení provozu se dále posunul; k odstranění rozsáhlých škod bylo nutno povolat i těžkou techniku.

„Kvůli řádnému dohašení převáženého nákladu bylo rozhodnuto o vyskladnění návěsu zasažené soupravy. Bylo také zapotřebí rozebrat a řádně uhasit všechna skrytá ohniska v nabourané části vozidla,“ uvedla Fliegerová. Dopravní kolaps byl následkem nehody nejen na dálnicích, ale i na silnicích v jejich okolí.

Přesné okolnosti tragické události zůstávají předmětem policejního šetření. Prvotní poznatky potvrzují, že na místě bouraly tři nákladní vozy. Požár zasáhl návěs kamionu uprostřed. Smrtelné zranění utrpěl člověk v kabině třetího auta s naloženými osobáky; jeho tělo zůstalo ve vraku zaklíněno.

Způsobenou škodu hasiči předběžně vyčíslili na milion korun – to se však jedná pouze o následky požáru. Už laický pohled na poškození nabouraných i převážených vozidel dává tušit, že celková suma bude vyšší.

Ilustrační foto.
Práce silničářů v blízkosti dálnice proměnily D1 v parkoviště
Ilustrační foto
Při vážné nehodě na dálnici D5 přišel řidič o nohu