Jaký byl pro vás loňský rok 2016?
Loňský rok byl pro nás opět velmi úspěšný. Co jsem to počítala, tak jsme za celý rok celkem získaly 67 medailí, což si myslím, že je docela dobré. Měly jsme pět týmů, které byly většinou osmičlenné, jeden byl desetičlenný. Dále jsme měly děti ve sportovní aerobiku – jednotlivkyně, dvojice, trojice i čtveřice a i zde jsme získaly nějaké úspěchy.

Byla podle vás loňské sezona úspěšnější, než ta předloňská?
Já si myslím, že přibližně stejně úspěšná. Děti se většinou drží na stejné úrovni, akorát v předchozím roce jsme se zúčastnily i mistrovství republiky, na které jsme v loňském roce nejely.

Na začátku loňské sezony byl jedním z vašich cílů kromě medaile na MČR také zkusit se probojovat na mistrovství Evropy. Co k účasti scházelo?
My jsme totiž poprvé vstupovaly do kategorie 11 – 13 let a bohužel tým asi ještě nebyl natolik vyladěn a loňská sezona jim úplně nesedla, takže jim neklapl ani český šampionát. Přechod do starší kategorie je vždycky náročnější, očekávání od rozhodčích jsou vyšší a tím, že holky byly nováčky, bylo to pro ně náročné. Sice sbíraly nějaké medaile v nižších výkonnostních kategoriích, ale v té vyšší se jim úplně nedařilo. Bohužel, tím, že tento rok pro ně nebyl úplně úspěšný, pár holčiček skončilo a s tímto týmem pokračovat nebudeme a vytvořily se jiné týmy.

Vaším nejmladším týmem byl Lollipop, jak se mu dařilo?
To jsou holčičky staré 6 až 7 let (je zde i několik výjimek, kterým je 8 let) a ty závodily prvním rokem a dělaly nám celou dobu radost. Hlavně na podzim bylo znát, že už jsou zkušenější a z každého závodu přivezly nějaké medaile. Jsou to malé šikulky a zatím nám závodí v III. výkonnostní třídě. Letos budou vstupovat do kategorie 8 – 10 let, takže to budou mít náročnější, ale myslím si, že tento tým to zvládne, protože už na podzim tam byl znát velký posun a i teď, když nacvičují nové choreografie je skok opravdu markantní.

Tým Shrek, který závodil v kategorii 8 – 10 let, půjde rovněž o kategorii výš?
Holčičky zůstanou ještě rok v kategorii 8 – 10 let. Na jaře začínaly ve III. výkonnostní třídě a jelikož byly úspěšné, přestoupily jsme do II. výkonnostní třídy. Letos budou bojovat o postup do nejvyšší výkonnostní třídy, ale nevím, zda to ještě stihneme v této kategorii, nebo až v té starší. Tyto holčičky si udržují stálou výkonnost.

Nejstaršími dívkami byly Arabic Aerobic (14 – 16 let), které poprvé závodily v II. výkonnostní kategorii…
Ty byly také velmi dobré a na to, že to byl jejich premiérový rok v II. výkonnostní třídě, byly opravdu úspěšné a prakticky z každého závodu přivezly první místa. Výkonnost si dokázaly udržet po celou sezonu a letos budou startovat v první výkonnostní třídě.

Kromě čtyř fitness týmů jste měly ještě jeden, který však závodil v aerobic team show…
Tento tým se nazýval Tenistky a jak jsem již zmínila, tvořilo ho deset holčiček a ty závodily mimo svazové soutěže českého aerobiku. Jezdily ale na soutěž Mistry s Mistry, kde posbíraly rovněž pár medailí.

Již jste zmínila, že se dívky z kategorie 11 – 13 let přejdou do jiných týmů. Budete vytvářet i zcela nové týmy?
Určitě, máme jednak úplně nové týmy, některé holčičky navštěvovaly lekce, ale nezávodily a jsou i takové, které zůstaly ve stejném složení, ale několik dívek k nim přibylo a nějaké týmy se vytvořily tak, že se od každého týmu vzaly třeba dvě holčičky. Je to velmi namíchané, každopádně v letošním roce budeme mít sedm týmů, tři budou závodit ve step aerobiku, což je kategorie, na kterou se budeme letos nově zaměřovat, čtyři ve fitness a team show letos dělat nebudeme.

Co vás vedlo k tomu závodit i ve step aerobiku?
Jelikož k nám přišlo několik nových holčiček, sešlo více dětí podobného věku a jelikož jsme nechtěly, aby v jedné věkové kategorii startovaly dva týmy, rozhodly jsme se jeden tým dát na step.

Jaké jsou u vás další novinky?
Tou největší je jistě navázání spolupráce s kladenským klubem Diamond. Ti nám už pomáhali vytvářet jedno choreografii a v letošním roce na tuto spolupráci navážeme s tím, že jedna jejich trenérka k nám jezdí a pomáhá nám trénovat děti na sportovní aerobik.

Jak k této spolupráci došlo?
Naše trenérka Klára Hlaváčková studovala střední školu na Kladně, nějakou dobu závodila v kladenském klubu a trénovala ji Veronika Sluková, která tento klub vede. Tím že spolu měly dobrý vztah, tak tato spolupráce vznikla tak nějak sama a funguje perfektně. Jezdíme spolu na soustředění a snažíme si navzájem vypomoci.

Přejděme ke sportovnímu aerobiku. Která vaše závodnice udělala největší skok?
Určitě Gábinka Uriková, která je naší nejmladší jednotlivkyní, závodí druhým rokem, ale vloni poprvé závodila v soutěžích FISAF ve III. výkonnostní třídě. Na prvním závodě skončila desátá z cca 30 závodnic a hned poprvé tedy postoupila do finále (nejlepších 12 závodnic). Gábinka se poté každým závodem zlepšovala, byla devátá, sedmá, na podzim v Petřinách čtvrtá, když před finálem byla dokonce třetí. To jí nakoplo, začala sbírat medaile a vyzkoušela si i závody v II. výkonnostní třídě, kde skončila první a druhá, z čehož jsme byly opravdu nadšené. Gábinka bude letos závodit v trojičkách právě s dvěma dívkami z Diamond a ty budou závodit v první výkonnostní třídě.

Kromě devítileté Gábinky závodily ještě stejně staré dívky v trojici. Jak ty si vedly?
Ty se sportovním aerobikem teprve začínaly. Jednalo se o Pepinku Zrubcovou, Terezku Fabiškovou a Kláru Kesslovou a vyzkoušely si dva závody ve III. výkonnostní třídě, kde se umístily na 6. a 7. místě. V obou případech se jim podařilo probojovat do finále a doufáme, že letos se jim bude dařit ještě lépe. Akorát už nebudou ve stejném složení, ale rozdělily jsme je do dvou trojic.

Jedinou dvojici tvořily Valentýna Karhánková a Giulia Berti, které soutěžily v kategorii 11 – 13 let ve II. výkonnostní třídě. Jak jste s nimi spokojena?
Na jaře si jim tak úplně nedařilo, začaly osmým místem, ale poté se postupně zlepšovaly. Na podzim se dostaly do lepší formy a z každého závodu přivezly medaili, jednou i zlatou. Tyto závodnice nyní čeká přechod do kategorie 14 – 16 let, takže holky budou muset mnohem více trénovat, neboť tato kategorie je již opravdu náročná. Jsou tam mnohonásobně těžší prvky, například i kliky na jedné ruce a další silové prvky, které doposud nebyly. Zde bude skok opravdu markantní.

Ty budou závodit opět v II. výkonnostní třídě?
Ano, ty zůstávají v druhé výkonnostní třídě. Předtím to vypadalo, že budou muset závodit v nejvyšší třídě, ale nakonec byly první, které nepostupovaly. My jsme popravdě byly rády, protože už jen postup do kategorie 14 až 16 let bude pro ně velký skok, a kdyby ještě měly jít do vyšší třídy, bylo by to ještě těžší. Navíc by nesměly soutěžit ve dvojicích, ale pouze v trojicích a my k nim nemáme nikoho dalšího, kdo by jim výkonnostně stačil a odpovídal jim věkem a postavou.

Zbývá ještě čtveřice, která soutěžila v kategorii 9 – 11 let…
Ty nám nejezdily na soutěže FISAF, ale jen na soutěže Mistry s Mistry. Dvě z holek závodily prvním rokem a dvě druhým a podařilo se jim vybojovat tři medaile. Ve finále jim bohužel medaile těsně unikla. Z těchto holek si ještě Nelinka Trnková vyzkoušela na podzim soutěž jednotlivkyň a podařilo se jí získat dvě pátá místa a jedno stříbro. Na základě jejich úspěchů jsme se rozhodly, že v singlu budeme pokračovat.

Už jste naznačila nějaké změny ve sportovním aerobiku. Kolik v něm budete mít celkem závodnic pro tento rok?
Letos se nám to mnohonásobně zvedne. Z našeho nejstaršího fitness týmu vytvoří tři dívky trojici, další dvě budou v dvojici a jedna jednotlivkyně, v kategorii 11 až 13 let budeme mít tři jednotlivkyně, v kategorii 9 až 11 let jednu trojici, v kategorii 8 až 10 let jednu trojici, jednu jednotlivkyni, Gábinka Uriková bude s dvěma dívkami z Kladna a v nejmladší kategorii bude trojice i jednotlivkyně.

Když máte více sportovních aerobiček, máte i více trenérek?
Ano, máme. Když jsme začínaly, tak jsme byly tři, poté čtyři, ale letos je nás nejvíc – sedm. Kromě Kláry Hlaváčkové, mě a Andrey Tvarůžkové, trénuje i Gábina Vimrová, která byla původně závodnice Kláry Hlaváčkové a ta bude trénovat step aerobik a přípravku.. Přibyla Markéta Vondráčková z Kladna, Kateřina Opatová, která se věnuje baby aerobiku a ta vystřídala Darinu Drozdovou, která pracuje a navíc i studuje, takže to časově nezvládala. Přišla k nám i Šárka Stříbrská, která má více skupin.

Předloni i v roce 2014 se v Rakovníku konala soutěž Mistry s Mistry. Proč tomu nebylo i v roce 2016?
Někdy se ozvou sami, někdy čekají na to, až je někdo osloví. V loňském roce jsem ale pracovala a navíc byla ve třetím ročníku na vysoké škole. Měla jsem toho hodně a tak jsem se do žádné organizace soutěže nepouštěla. Letos už to také nevyjde, neboť soutěže jsou již naplánované, ale pokud by byla možnost v příštím roce, určitě by z naší strany zájem opět byl.

Jaké máte cíle do tohoto roku?
Byla bych ráda, kdyby holčičky byly zdravé a nepostihl je žádný zdravotní úraz, který by jim zkomplikoval závody. Aby měly ze závodů radost, a když tam bude nějaký úspěch, budeme jedině rády.

A co se týče konkrétních sportovních úspěchů?
Doufáme, že úspěšná bude hlavně Gábinka Uriková, která bude závodit s dvěma kladenskými holčičkami, všechny tři jsou velmi talentované a mohla by tam zacinkat i nějaká medaile z mistrovství republiky. Jinak by tato trojice měla závodit jak pod hlavičkou kladenského klubu, tak i pod naším.