Těší je, že do programu bylo zařazeno i karate – právě to je sport, od něhož očekávají cenné kovy i body do hodnocení krajů. Každý se počítá, jestliže by si výprava nechtěla pohoršit proti posledním zimním hrám, jež se konaly v roce 2018 v Pardubickém kraji. Tehdy kraj skončil v celkovém pořadí na čtvrté příčce, připomněla vedoucí výpravy Lenka Škopová historicky nejlepší umístění se ziskem 12 zlatých medailí, k nimž přibylo ještě osm stříbrných a čtyři bronzy.

Z klasických zimních disciplín by se příslovečným želízkem v ohni měla stát dvě želízka na ledě: rychlobruslení. Právě v něm jsou mladí Středočeši dlouhodobě nejúspěšnější. Před dvěma roky si vyjeli šest zlatých medailí (z nichž čtyři získala 13letá Natálie Brichová z Kutné Hory, známá hlavně jako hokejistka hrající společně s chlapci za Sršně) a dvě bronzové. Příznivé výsledky však Středočeši očekávají i v dalších sportech; věří si třeba v alpských disciplínách či ve snowboardingu. A také šachy, které jsou součástí programu již tradičně, by svým dílem mohly ke sčítání úspěchů přispět.

Archivní fotografie z podzimního sázení v lokalitě Vrchbělá.
Na péči o stromy vysazené díky dotaci kraj nabídne finanční dary

Zatímco mladých sportovců vyrazí na Karlovarsko 101, celá výprava bude mít 135 účastníků. Doprovod tvoří 25 trenérů, šest servismanů a tři vedoucí výpravy. V úvodu je přijedou povzbudit, podpořit a snad i vyhecovat k nejlepším možným výkonům také středočeské hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (oba ANO).

„Určitě budu našim reprezentantům držet palce,“ slibuje hejtmanka už dopředu. Věří, že i když střední Čechy se podmínkami pro rozvoj zimních sportů nemohou poměřovat třeba s horskými oblastmi, zopakovat minulý zimní úspěch by se mohlo podařit. A když ne, nevadí. „Sport je důležitý pro všechny věkové skupiny, ale u dětí a mládeže to platí dvojnásob. Proto v konečném důsledku nezáleží až tak na získaných medailích, ale na tom, že jsou děti motivované k pohybu, k dobrým výkonům – a že je sportování baví,“ poznamenala. Důležité možná není být úplně nejlepší za všech – ale být lepší než včera.

Ilustrační foto.
Sportovním centrům mládeže chtějí radní rozdělit 31 milionů