Utkání rozjel lépe evropský basketbalový gigant. Zásluhou jeho hlavní hvězdy Bogdana Bogdanoviče vedl rychle 5:0. Češi se rozjížděli poněkud těžkopádněji, ale poté co odhodili respekt, začalo i jejich střelecké konto narůstat. Po pěti minutách ztráceli už jediný bod a po první trojce Martina Peterky skóre dokonce vyrovnali.

Tomáš Satoranský
Saty na roztrhání. Zájem o české basketbalisty se zněkolikanásobil

Vzápětí nevyužili možnost jít poprvé do vedení a soupeř jim pláchl na pět bodů (20:15). Jenže pak už Lvi zavřeli svojí klec a do konce první čtvrtiny ani jednou neinkasovali a naopak stihli vyrovnat (20:20). Po druhé trojce Peterky.

Parádní druhá čtvrtina 

Druhá čtvrtina se proměnila v českou parádu. Hned po prvním útoku se Češi ujali vedení a ze sedla se už nenechali vyhodit. Ba naopak. Po třetí trojce Peterky vedli po minutě a půl 27:21. Potom 32:25. Srbové snížili na rozdíl čtyř bodů, ale pak znovu úřadoval z dálky Peterka. Nymburský pivot ze čtyř nápřahů prohnal košem všechny své trojkové střely.

Utkání basketbalového mistrovství světa - Česko vs. Polsko
Bohačík před soubojem o páté místo: Srbsko je opravdový supertým

Po dalším útoku přidal tři body Ondřej Balvín. Češi poprvé vedli dvojciferným rozdílem (38:28). A tři minuty před koncem poločasu dokonce 43:30. To byl signál pro srbského kouče Djordjeviče. Po návratu z time outu zvedl trojkou prapor Bogdanovič a jeho spoluhráči pak dokončili další dva útoky. A rázem svítilo na ukazateli skóre 38:43 z pohledu domácího Srbska. Češi ale nezpanikařili a po pěti bodech Tomáše Satoranského ukončili prvních dvacet minut vedením 50:41.

Drtivý útok Srbů 

Otázka, co se dělo v srbské kabině, ale na palubovku vyběhlo jiné družstvo. Začátek třetí části byl věrnou kopií té první - Boganovič vystřihl trojku a vzápětí přidal dva body. Srbové se přitáhli na čtyři body (46:50). A za další minutu na dva. Reakce hostů byla za čtyři body. Po koši Satoranského znovu vedli o sedm a to 58:51. Jenže střelecký prach českého týmu zvlhl a Srbové šňůrou 13:0 otočili stav na 64:58. A trenér Ginzburg si vybral oddechový čas. Jakub Šířina sice bodový „provaz“ soupeře přetrhl, ale téměř pětiminutové střelecké mlčení přišlo český tým draho. Třetí epochu prohrál 12:28.

Miroslava Boháčiková.
Jardovi se basket moc nelíbil, vzpomíná Miroslava Bohačíková na synovy začátky

A závěrečném kvartálu už nenašel síly na zvrat. Srbové rychle unikli na desetibodový rozdíl. Zatímco proměňovali každý útok, tak Češi pouze paběrkovali. A po třech minutách ztráceli už patnáct bodů (64:79). Mašina z Balkánu se nehodlala zastavit a její strojvedoucí Bogdanovič sypal koš za košem. Navíc jeho dlouzí spoluhráči dominovali pod oběma koši. Jediným českým pozitivem bylo to, že si zahrála celá lavička.


Srbsko - ČR - 90:81 (20:20, 21:30, 28:12, 21:19)

Nejlepší střelci: Bogdanovič 31 - Auda 16
 
Srbsko: Bogdanovič, Jokič, Jovič, Lučič, Milutinov, Birčevič, Bjelica, Gudurič, Marjanovič, Miič, Raduljica, Simonovič
Česko: Balvín, BOhačík, Hruban, Kříž, Satoranský, Auda, Palyza, Peterka, Pumprla, Schilb, Šiřina, Vyoral