Futsal v Mělníku – to je už více než desítku let především výborná práce s mládeží. Juniorské výběry ve svých ligách pravidelně útočí na nejvyšší příčky. V aktuální prvoligové éře na ně hodně spoléhá i áčko. V začleňování těch nejlepších z líhně hodlá trenér Jakub Němec pokračovat. Na rozdíl od minulých let ale nebude moci spoléhat na některé tradiční lídry.

Malý už byl mateřský klub Jiřímu Vokounovi. Jeho odchodem do Sparty ztratili v Mělníku nejen jediného reprezentanta a kapitána, ale také citelnou porci gólů a asistencí. Zpátky v „rudém“ je také Antonín Hrdina.

Od nového ročníku českolipský Martin Mareš byl zase neodmyslitelnou oporou v brankovišti. Podle svých slov už ale potřeboval změnu. Tři hráči základu pryč – to už je ve futsale znát.

HRÁČI MUSEJÍ DORŮST

„Určitě bude chvilku trvat, než je dokážeme plnohodnotně nahradit. Hráči musí do jejich výkonů dorůst,“ uvědomuje si Jakub Němec před svou třetí sezonou v roli hlavního mělnického kouče.

NEKONČÍ. Mezi největší fanynky Martina Příhody rozhodně patří jeho dcera Vaneska. Také ona má podle slov zkušeného hokejisty podíl na tom, že i nadále pokračuje v kariéře.
Nestárnoucí snajpr v přípravě maká, s novým týmem by brzy rád do druhé ligy

„Na druhou stranu budeme letos vystupovat více týmově, a proto budeme pro soupeře méně čitelní,“ snaží se dívat na odchody stěžejních mužů i trochu jinou optikou, byť o ztráty jde téměř neoddiskutovatelně.

Vedení klubu v čele s manažerem Pavlem Šubou navíc nehodlá zbytek kádru hodit do prvoligových vod bez doplnění některými ostřílenými borci. Nejen klid a zkušenosti, ale také góly a asistence si v Mělníku slibují od Zdeňka Kasýka, který má za sebou několik prvoligových sezon za Plzeň.

POSILA Z CIZINY

Varta liga: Olympik Mělník - Nejzbach Vysoké Mýto (5:3).Zdroj: Dana ŠubováZcela novým jménem na ligové scéně bude Alexander Nedostup. Hráč původem z Moldávie je po brankáři Rusakovi teprve druhým cizincem, co se kdy na soupisce středočeského klubu objevil. „Jde o technického hráče, který se nebojí podržet míč, přejít jeden na jednoho a uklidnit tým,“ uvedl Němec. Věří, že po definitivním návratu z druholigového Ústí převezme roli jednoho z tahounů také Radek Hrdý. Brankářský tým pak rozšířil Karel Baťha.

Přestože od Olympiku nelze očekávat, že by v popředí tabulky proháněl velkokluby opírající se o profesionální hráče, sezonu rozhodně nechce strávit pouze strachem o přežití.

Kouba Cup 2020 - třetí místo patří Středočechům
Středočeši zahráli výborně, na Kouba Cupu brali bronz

„Prvotní cíl musí být udržení soutěže i pro další ročník a to co nejdřív. Od toho se potom můžeme posouvat dál. Určitě bychom se letos chtěli opět podívat do play-off, protože to jsou zápasy, které hráčům dávají nejvíc a jsou mnohem více sledované než základní část,“ ví Němec, jehož tým si play-off vyzkoušel dosud jedinkrát, v roce 2019 ve čtvrtfinále podle očekávání příliš nezdržoval tuzemského giganta z Chrudimi.

Mimochodem stejného soupeře Němec ordinoval svému týmu i na závěr přípravy po letos nezvykle dlouhé soutěžní pauze. Pro leckoho možná překvapení. V Mělníku ale přední české týmy – před Chrudimí ještě Plzeň a Teplice – volili zcela záměrně. „Přípravu jsme naplánovali, abychom maximálně zapracovali na obrané činnosti, se kterou jsme v loňské sezoně měli dost problémy,“ objasnil Němec s tím, že zápasy účel splnily, byť příznivým výsledkem (3:3) dopadl pouze ten teplický. „Kluci se snaží hrát, co si řekneme, a je vidět, že se postupně zlepšujeme,“ ocenil Němec. „Stále je však na čem pracovat, abychom dokázali pravidelně hrát vyrovnaná utkání se silnými týmy,“ dodal jedním dechem.

Bude v mělnickém případě platit: těžko na cvičišti, lehko na bojišti?