Menší děti si už ve školním družstvu dvakrát zkusili juniorskou NBA, přičemž jednou se dostali jako Phoenix Suns do hlavní soutěže. Na jednom ze soustředění pak strávili malí basketbalisté jeden den s bývalým reprezentantem a dnes hlavním mezinárodním skautem týmu NBA Charlotte Hornets Jakubem Kudláčkem a mohou se těšit i z dalších klubových akcí. V létě natočili společnými silami krátké video do soutěže k filmu Zlatý podraz a podařilo se jim získat jedno z prvních míst.

Ve filmu Zlatý podraz bojovali herci jako jeden muž za svou vlast o titul mistrů Evropy v roce 1946 a později pak přidali ještě stříbrnou medaili. Národní dresy se lvem na hrudi ale neskončili ve fundusu a samotní herci i další protagonisté z úspěšného filmu dál hrají basketbal. Propadli mu stejně jako Kelti ze Strašecí. A právě utkání s mistry Evropy 1946 z filmu Zlatý podraz bylo pro Kelty odměnou za jejich úspěšné video.

Na exhibiční duel s charitativním přesahem se v Novém Strašecí zcela zaplnila hala Bios natěšená na herecké osobnosti v čele se Zdeňkem Piškulou a také na možná budoucí hvězdy českého basketbalu. Spolu se Zdeňkem Piškulou se na palubovce objevili i další herci jako Jiří Vojta, Martin Klapil, Alan Weissabel nebo Jan Jedlinský. Kelti vyrukovali v plné sestavě týmu U13 a do vložených doplňkových soutěží vyslali děti z týmu U11. Celkem se na hrací ploše představilo v dresu Keltů na čtyři desítky mladých sportovců.

Před zahájením utkání se v hale zhaslo a na všechny čekala světelná a hudební show. Kelti představili svou obrovskou vlajku a celá hala skandovaným potleskem vítala oba týmy. Nejprve se v barevných světlech a z umělého kouře postupně vynořil tým Zlatého podrazu a posléze za zvuku nástupové hudby týmu NBA Chicaga Bulls a mohutného aplausu domácí Kelti, kterým šla po zádech husí kůže.

Ilustrační foto.
Rakovnický "letňák" se dočká nových sedaček

Regulérní basketbalové utkání na 4x 10 minut skončilo smírným výsledkem 72:72, který udělal radost všem. A nenechali se vyvést z míry ani tím, když rozhodčí Rostislav Milata poslal na minutu do hry místo basketbalového míče šišku na ragby. „My jsme rádi, že jsme konečně aspoň remizovali,“ usmíval se po utkání Zdeněk Piškula, který basketbalu doslova propadl a v Novém Strašecí nastřílel 20 bodů. „Chodím hrát jednou týdně a miluju, když míč propadne obroučkou a mlaskne síťka. Ten zvuk je prostě úžasný,“ řekl Zdeněk Piškula, který si utkání v ve strhující atmosféře náramně užil.

Stejně tak i malí basketbalisté z Nového Strašecí. „Pro děti to byl krásný zážitek. Na začátku byly nervózní, ale pak daly pár košů, zklidnily se a každá minuta je nesmírně bavila, na hřišti chtěli být po celou dobu úplně všichni. Takovou show a atmosféru nikdy nezažily a dostaly tak předčasný vánoční dárek,“ shrnul basketbalovou exhibici za strašecké Kelty jejich trenér Jaroslav Bílek. Právě on je hlavním trenérem klubu a dětem se věnuje společně se svým kolegou Alešem Rohelem.

Exhibiční utkání mělo i charitativní podtext. Výtěžek z dobrovolného vstupného ve výši 5706 korun byl věnován Klubu přátel dětských domovů, který je dlouhodobě spjat s Novým Strašecím. Se svým dílem se přidal i partner utkán, který za každý bod vstřelený Kelty věnoval 50 korun na konto Klubu přátel dětských domovů, celkem pak 3 600 korun. Kelti a hráči ze Zlatého podrazu tedy potěšili nejen pěkným sportovním zážitkem, ale také přispěli na dobrou věc.

Agátka si užívá od adventu k Vánoční výstavě 2018.
Agátka si užívá od adventu k Vánoční výstavě