Polovina srpna patří v Novém Strašecí již tradičně souboji hokejbalové elity. Sedmý ročník turnaje O pohár města Nové Strašecí opět nabídl zajímavé střetnutí širokého spektra týmů. Kromě reprezentace přijaly pozvánku 4 extraligové celky: Alpiq Kladno, Letohrad, Ústí nad Labem, pražské Kovo a společně se Strašecím reprezentovaly první ligu týmy z Dobřan a Jindřichova Hradce. Týmy byly tradičně rozděleny do dvou skupin po čtyřech. Ve skupině A se představila reprezentace, Letohrad, Dobřany a výběr domácích. V béčku pak figurovaly mančafty Kladna, Ústí nad Labem, Kova a Jindřichova Hradce.

Turnaj odstartoval již v pátek, a to dvěma zápasy. Úvodní duel sehráli domácí borci se spřáteleným celkem z Dobřan. Porážka 0:1 jen naznačila trápení, které bude nově skládající tým, v čele s trenérem Ryssem, provázet po celý víkend. Ve druhém utkání poměřily síly kladenský Alpiq a pražské Kovo. Dva body za výhru po nájezdech si do tabulky skupiny B připsal úřadující mistr extraligy z Kladna. Na více branek si tak museli fanoušci v „Mourek" aréně počkat do pokračujících bojů v základních skupinách.

Herní program začal v sobotu již v 9 hodin dopoledne a nepřetržitě pokračoval až do podvečerních hodin. Hráči i fanoušci si po celou dobu turnaje pochvalovali výbornou organizaci. K dispozici byly dva venkovní občerstvovací stany, plus samozřejmě Sport Bar Kocourek. Celou akci komentoval Ivo Duchoň, o hudbu se pak starali bratři Lukáčové.

Pojďme už ale k sobotnímu dění na hřišti. Pokud chtěli Bubáci ještě pomýšlet na postup do čtvrtfinále, museli v dopoledním utkání bezpodmínečně porazit extraligový Letohrad. To se ale nepovedlo, porážka 0:3 nejspíše definitivně rozprášila veškeré naděje. V odpoledním zápase čekala totiž reprezentace. Další prohra, tentokrát 0:7, jen podtrhla mizernou bilanci domácích ve skupinové fázi. Situace v této skupině byla jednoznačná. Česká reprezentace postoupila s plným počtem bodů rovnou do semifinále, druhé skončily sympaticky hrající Dobřany, třetí byl Letohrad. Na domácí zůstal jen boj o celkové 7. místo.

Zato skupina B byla daleko zamotanější. Jejím vítězem se stalo se šesti body Ústí nad Labem. Zbylé tři celky měly na kontě body čtyři. Jen díky lepším vzájemným zápasům skončilo druhé Kladno, třetí potom Kovo. Co bylo platné Jindřichovu Hradci, že v úvodním utkání porazil pozdějšího vítěze z Ústí. Také kvůli této situaci se organizátoři rozhodli pro další ročník upravit pravidla turnaje. Nejbližší herní program byl ale jasný. Startoval v neděli, opět v 9 hodin ráno, a to čtvrtfinálovým duelem mezi Dobřany a Kovem.

Z této dvojice bylo úspěšnější pražské Kovo a po vítězství 2:0 si zajistilo lepší umístění, než v minulém ročníku. Loni to byli domácí hráči, kteří vyřadili tradičního soupeře ve čtvrtfinále. V druhém duelu o postup do semifinále se utkaly celky čistě extraligové Alpiq Kladno a východočeský Letohrad. Utkání mělo jasný průběh a po výhře 6:1 bralo zaslouženě postup Kladno. Od 11 hodin se naposledy představilo domácí mužstvo, které čelilo několika výzvám. V první řadě se konečně gólově prosadit, protože si nevzpomenu na tak dlouhou sérii, kdy by se Strašečtí nedokázali gólově prosadit. Zadruhé utkání zvládnout, neskončit na pořádaném turnaji poslední a alespoň částečně zalepit rány věrným fanouškům. Zatřetí pak oplatit Jindřichovu Hradci vyřazení v letošním play off. Nic z toho se ale nerodilo lehce. Z obou stran se nehrál nikterak pohledný hokejbal, a když už se hráči dostali do brankových příležitostí, nedokázali je proměnit. I proto utkání dospělo do penaltového rozstřelu. Ten rozhodl ve třetí sérii domácí Martin Wittmayer a utnul tak předlouhé čekání na gól.

V následném zápase o 5. místo si to na turnaji rozdaly, již podruhé, celky z Dobřan a Letohradu. Západočeši v neděli nedokázali navázat na solidní výkony ze skupinové fáze a po porážce 5:0 na ně zbylo 6. místo, Východočeši skončili pátí.

Teď už pojďme k bojům o medailová umístění. V prvním semifinálovém klání se utkalo Kovo Praha s Ústím nad Labem. Pražanům se dokonale vydařila odplata za porážku v základní skupině a po vítězství 1:0 slavil staronový účastník extraligy postup do finále. Druhé semifinále přineslo snad nejhezčí podívanou v průběhu celého turnaje. Přestože v týmu reprezentace figurovalo hned osm nejlepších hráčů Kladna, tak můžeme s jistotou tvrdit, že šlo o vyrovnané utkání! Kladenský Alpiq byl v některých pasážích nádherného zápasu i lepším týmem. Hráči, které vedl po dobu tohoto víkendu jako hlavní trenér Milan Maršner (hlavní trenér Drahomír Kadlec stál na střídačce reprezentace), odvedli parádní výkon a na klubovém webu chválil mladíky i kapitán Petr Ogurčák: „Podle mě neexistuje tým, který by přišel o osm nejlepších hráčů, a přesto je dokázal nahradit z vlastních řad. Mladé musím pochválit. Jestli budou takhle pracovat i dál, mohou někam dojít." I proto dokázal Alpiq dvakrát vyrovnat, padl až po samostatných nájezdech, když rozhodující trefu vstřelil Kladeňák Dan Hnízdil.

Prakticky hned po skončení druhého semifinále musel Alpiq podstoupit boj o třetí místo. Jeho soupeřem byli Severočeši. V základní skupině to bylo právě Ústí nad Labem, které bralo tři body za výhru 3:1. Ale po průběhu celého turnaje, zvláště po semifinálových duelech, si bronz zasloužil více středočeský celek. Ten musel otáčet nepříznivý stav z 0:1 na 2:1. Povedlo se mu to díky brankám Šťastného a Špačka. Přesto utkání spělo opět do samostatných nájezdů, ústečtí hráči vyrovnali těsně před koncem z přesilové hry. V penaltách byli tentokrát úspěšnější borci z Alpiqu, bronz pro ně vystřelil kapitán Ogurčák.

Úplnou třešničku turnaje pak mělo přidat finálové klání mezi Kovem a reprezentací. To přineslo i dramatickou zápletku, když se po dvou minutách dostalo Kovo do vedení zásluhou Strejčka. Jinak byli ale reprezentanti lepším mužstvem a svou převahu rychle přetavili i v branky. Konečný výsledek zněl 4:2. Reprezentační mužstvo se tak raduje z triumfu na tomto turnaji podruhé. Všichni budeme pak přát výběru Drahomíra Kadlece hodně zdaru v bojích na MS 2015 ve švýcarském Zugu. Hoši, přivezte nám zlato!

7. ročník turnaje O pohár města Nové Strašecí je u konce. Organizátoři děkují všem zúčastněným, všem, kteří se podíleli na bezchybném chodu turnaje a v neposlední řadě také věrným fanouškům novostrašeckého hokejbalu. Touto cestou bychom je chtěli pozvat na první ligová utkání, která odehrajeme 6. a 7. září v domácím prostředí. Úvodní buly tradičně ve 14:00. A s vámi se těšíme na další ročník turnaje O pohár města Nové Strašecí.

A jak turnaj zhodnotil předseda a trenér A-týmu David Ryss: „Přestože to stálo spoustu úsilí, tak se turnaj povedl organizačně na jedničku. Za celý turnaj jsme nevstřelili žádný gól ze hry, s čímž jsem samozřejmě velmi nespokojený. Je ale potřeba zmínit, že jsme stáli proti velmi kvalitním soupeřům a nějaké šance jsme si vytvořili. V útoku dostali šanci dorostenci, kteří mají minimální nebo žádné zkušenosti s dospělým hokejbalem. Fyzicky jsou připraveni, jen bude chvilku trvat, než si zvyknou na rychlost hry. Bylo vidět, že nám chybí větší zkušenost a klid na hokejkách. Z turnaje nechceme dělat unáhlené závěry, brali jsme jej jako přípravu na nadcházející sezónu. Účel byl splněn perfektně. Jednotlivé zápasy nám ukázaly taktické nedostatky, na kterých zapracujeme. Někteří hráči ukončili aktivní kariéru, jsem si tak vědom, že nadcházející ročník pro nás bude hodně náročný. Mohu ale slíbit, že vyvineme maximální snahu, abychom se s tím poprali co nejlépe."

Pořadí a ceny

Konečné pořadí:

1. Reprezentace ČR

2. TJ Kovo Praha

3. HBC Alpiq Kladno

4. Elba DDM Ústí nad Labem

5. SK Hokejbal Letohrad

6. TJ Snack Dobřany,

7. HBC Nové Strašecí

8. TJ HBC Olymp Jind. Hradec

Individuální ocenění:

Nejlepší brankář Petr Mikl (Kovo Praha), Nejlepší obránce Marek Zápotocký (Ústí nad Labem), Nejlepší útočník Milan Schnaubelt (Alpiq Kladno)

Sestava domácího výběru:  Solar (Dvořák) Lev, Horáček, Douša, Duchoň T., Hrádek, Samšuk Čížek Jan, Martínek, Kmeť, Wittmayer, Čadek, Duchoň O., Brada, Ryss, Ševčík, Šneberk K., Šneberk J.

Autor: Ondřej Duchoň