I přes to, že každý den přípravy byl organizátorům cenný, vše klaplo a v neděli 6. března od 9 hodin mohl florbalový souboj O pohár Jestřábů začít úvodní prezentací. Poté ihned následovalo první utkání základní části, která nabídla celkově 10 duelů. Čtyři týmy, které v ní podaly nejlepší výkony, se mohly probojovat do play-off a pokusit se ukořistit nejvyšší medailovou pozici.

Počáteční vyrovnané výkony mužstev nasvědčovaly, že se nebude jednat o jednostranně zaměřenou podívanou. Pak ovšem přišla pětigólová smršť Jestřábů v utkání s FBC Rakovník dorost A, od nichž utrpěly porážku ve hře o 5. místo na rakovnickém TZ Cupu. Novostrašecký tým, jehož historie se začala psát teprve v roce 2014 pod taktovkou studentů Gymnázia J. A. Komenského, nedal svým protivníkům šanci. Stejně tak v dalším zápase FBC Všetaty proti řevničovským Oilers, kterým na chvíli opadlo nasazení po slibné remíze s FBC Rakovníkem dorost B. Další klání se nesla ve znamení překvapivé dominance domácích, kterým zchladili žáhu až v závěru Oilers. Domácí utkání podcenili a touha Řevničovských překonat svůj spřátelený tým ho dovedla až k remíze. Do poslední chvíle se rozhodovalo o čtvrtém postupujícím do vyřazovací části. Černého Petra si nakonec vytáhli hráči celku FBC Rakovník A, kteří si připsali jeden bod za remízu.

V prvním semifinále se tak proti sobě postavili dosud neporažení pořádající Jestřábi a čtvrtí Řevničov Oilers. Domácí ale nedali už svému spřátelenému týmu šanci a díky výhře 2:0 se dostali do finále. Ve druhém semifinále byla k vidění napínavá přetahovaná mezi FBC Rakovník B a FBC Všetaty. Bitva musela dospět až do samostatných nájezdů, ve kterých měly jediného úspěšného střelce Všetaty a kvalifikovaly se tak do finálového souboje!

V odpoledním programu už se rozhodovalo o samotných držitelích jednotlivých medailových pozic. Řevničov Oilers sehráli v souboji o třetí místo vyrovnaný duel s FBC Rakovník dorost B. Až do posledních 15 sekund to vypadalo, že utkání míří k samostatným nájezdům. To by ale nesmělo být střelecky produktivního Michala Millera, který napálil připravenou střelu do odkryté branky a k neutuchající radosti spoluhráčů přihrál Oilers bronzový pohár." Já jsem hrozně rád, že jsme skončili třetí, protože jsme do toho dali srdíčko. Organizace byla zvládnutá výborně, za což bych chtěl poděkovat Tadeáši Řáhovi z Jestřábů, který to vše zorganizoval," hodnotil turnaj kapitán Řevničov Oilers Dominik Petráček.

Ve finálové bitvě se tak utkali namotivovaní domácí a FBC Všetaty s pro městys typickou katovskou sekyrou na drese. Zápas se odehrál s velikým nábojem a řadou šancí, přičemž nejvýraznější výkony odvedli brankáři obou mužstev, kteří chytli druhý dech a své kasy střežili v základní hrací době bez poskvrnky. Utkání tak došlo za stavu 0:0 až na samostatné nájezdy. V těch rozhodl o výhře svého mužstva sám kapitán novostrašeckých Jestřábů Jan Brabec, který uvedl napjatou střídačku do euforie. "Skupina se nám vydařila nad naše představy, až plichta s Řevničovem pro nás byla překvapením. Právě s Řevničovem to byly nejtěžší zápasy, kdy nás to skutečně bolelo. V posledním zápase, kdy došlo na nájezdy, jsem to zahodil a to, že jsem rozhodl finále právě v této disciplíně je dokonalá satisfakce," zářil radostí kapitán vítězného mužstva. Druhé FBC Všetaty ovšem smutnit také nemusely, protože na turnaji podaly zdařilý, bojovný výkon. "Našemu týmu se v poslední době tolik nedaří, takže náš výsledek na turnaji O pohár Jestřábů hodnotím velice pozitivně. Jeho organizace byla výborná a doufáme, že se budeme moci zúčastnit i v příštím roce," nechal se slyšet všetatský brankář David Hejkal.

Po řadě krásných soubojů tak bylo rozhodnuto o medailových pozicích a mohlo se přistoupit ke slavnostnímu vyhlášení cen. První tři celky si odnesly modře zdobené poháry ve tvaru kornoutu, všechny týmy pak dostaly upomínkové diplomy za účast. Vhod přišly účastníkům po šestihodinové sportovní vřavě věcné ceny v podobě balení plechovek s limonádou, které zmizely okamžitě.

A jak byl s průběhem turnaje spokojen hlavní organizátor Tadeáš Řáha? "Lhal bych, kdybych tvrdil, že nejsem spokojen. Očekával jsem, že první ročník přinese mnohem více organizačních neduhů, ale naštěstí se nám podařilo dát vše do kupy a myslím si, že i diváci si přišli na své. Děkuji tímto každému, kdo s organizací pomohl – jmenovitě je to fotografka Anna Kokešová, časoměřič Filip Ardon a neúnavný rozhodčí Vít Němeček, který zvládl odsoudcovat všech 14 zápasů. Stejně tak fanouškům, kteří k nám zavítali a podpořili zúčastněné týmy. Rozhodně plánujeme pořádat Pohár Jestřábů i v příštím roce a nastolit tak tradici florbalových turnajů v Novém Strašecí."

Pořadí základní části:
1. Jestřábi Nové Strašecí ⋌7
2. FBC Rakovník dorost B⋌ 5
3. FBC Všetaty⋌ 4
4. Řevničov Oilers⋌ 3
5. FBC Rakovník dorost A ⋌1

Medailové pozice:
1. Jestřábi Nové Strašecí
2. FBC Všetaty
3. Řevničov Oilers

Autoři: Filip Ardon, Tadeáš Řáha