Na vedení slánského závodníka Eduarda Krčmáře se nic nezměnilo, i když se náskok v čele průběžného pořadí mírně ztenčil.

Do depa svítkovkého stadionu dorazilo pouze patnáct jezdců. Nemoc Filipa Hájka, zranění Jana Kvěcha s Petrem Chlupáčem a pracovní zaneprázdnění Martina Málka tak nejen zúžilo startovní listinu, ale rovněž ubralo i na kvalitě startovního pole.

Šestý díl Poháru AČR se tak stal kořistí ostříleného Josefa France z pražské Markéty. Ten přišel v průběhu klání o jeden bod v deváté jízdě, kdy se díval na záda Zdeňka Holuba.

Všechno si pak ale vynahradil v poslední dvacáté rozjížďce, když si poradil jak s Krčmářem, tak i s Danielem Klímou. „Pepa mě trochu odstavil, jel ostře a nenechal mi na dráze místo. Byl to ale férový manévr,“ komentoval Slaňák rozhodující jízdu.

Franc tak navázal na předešlé vítězství z 11. července z Liberce a mezitím o týden později vybojoval v Mariánských Lázních titul mistra ČR jednotlivců na dlouhé ploché dráze.

Utkání Fortuna ligy, SFC Opava -1.FK Příbram. Zleva Filip Souček, Jaroslav Tregler. 28.6.2020 v Opavě.
Příbram s Teplicemi hrát nebude. V Opavě mají koronavirus, míří do karantény

Krčmář v Pardubicích vybojoval 13 bodů a stejný počet na svém kontě měl i nadějný junior pražské Markéty Klíma. Postavení na stupních pro vítěze tak musel rozhodnout rozjezd. V něm si zkušeně počínal vedoucí muž průběžného pořadí, a zůstává tak na čele s náskokem pěti bodů před Francem.

Druhý slánský jezdec – junior Vojtěch Zamazal – si ze Svítkova přivezl tři body a ty mu zajistily dvanáctou příčku.

Sedmidílný seriál se pozvolna chýlí ke svému konci. Závěrečné klání se ale uskuteční až 10. října v Březolupech, kde bude korunován letošní přeborník. Náskok pět bodů by měl Krčmářovi stačit, ale na druhou stranu do posledního závodu zbývá ještě hodně času. „Dopředu není nikdy nic jisté. Pokud se mi ale v dalších startech nebo pak přímo v Březolupech nestane nic nepředvídaného, měl bych přebornický titul získat,“ poznamenal čtyřiadvacetiletý Středočech.

Vrchol plochodrážní sezony na domácí scéně je připraven po skončení prázdnin. Druhého září se v Plzni uskuteční finále mistrovství ČR jednotlivců. Pak je naplánována nejvyšší soutěž družstev. Na extraligu do Slaného mohou diváci zavítat už ve středu 9. září.

Na stejném místě proběhne 28. 9. i finále Mezinárodního mistrovství ČR dvojic.

Výsledky závodu ve Svítkově: 1. Franc (Markéta) 14 b., 2. Krčmář (Slaný) 13+3, 3. Klíma 13+2, 4. Holub 11, 5. Smetana (všichni Markéta) 11, 6. Štichauer (Pardubice) 11, … 12. Zamazal (Slaný) 3 .

Průběžné pořadí Přeboru AČR: 1. Krčmář 87 b., 2. Franc 82, 3. Holub 64, 4. Smetana 64, 5. Štichauer 61, 6. Klíma 60, … 17. Zamazal.

Ilustrační foto.
Pokračuje Zátopkův zlatý týden, hold legendě

Antonín Vilde