Mezi nimi i kluci ze Sportovního gymnázia Kladno a dívky z 5. ZŠ Moskevská. Ti všichni byli zvědaví hlavně na patrona akce, mistra světa z haly Pavla Masláka, ale i další české atletické hvězdy Adama Sebastiana Helceleta či Jakuba Holušu.

Mezi školami tradičně byla nejvíc vidět opavská ZŠ Englišova. Tenhle atletický školní fenomén ovládl jak kategorii mladších žaček, tak i starších žáků. Koneckonců odsud vyšly velké star současné české atletiky jako tyčkař Jan Kudlička nebo zmíněný Jakub Holuša. Ten "Englišáky" přijel povzbudit přímo na místo. "Přijel jsem zafandit, prý jim nosím štěstí. Každopádně se tam moc nemění trenéři, děti výborně připravují, dovedou jim zajistit i jiný program, aby to děti neměly fádní. Prostě umí tam vybrousit diamanty," našel Holuša důvody opavských úspěchů v rozhovoru pro Českou televizi, která akci mapovala ve dvou zajímavých vstupech.

Ilustrační foto.
Město investuje miliony do tenisových kurtů

Slovo při nich dostala také hlavní úterní hvězda, český čtvrtkařský mistr světa z haly Pavel Maslák. Toho děti celý den doslova "žraly". Podpisy, fotky, společné rozběhání a Maslák se neúnavně usmíval. "Člověk si svou popularitu ani neuvědomuje, ale těší mě to a je to hnací motor," neskrýval chlapík, který předával i medaile spolu s desetibojařem Adamem Sebastianem Helceletem.

Podle něj u nás atletika trochu upadá, a proto každou takovou akci vítá. "Rád jsem do Kladna přijel. Aby mladí viděli nějaké vzory a viděli, že se to dá," říkal Helcelet poté, co dokončil velkou podpisovou akci, které se zúčastnila hlavně děvčata. "Kluků málo, ale i (sprinterka) Nikola Bendová tady měla spíš holky. Možná je to tím, že jsem desetibojař a tam je cesta za úspěchem hodně dlouhá a složitá," dodal desetibojař, který se do Kladna zanedlouho vrátí, po letech totiž bude startovat na místním vrcholném vícebojařském mítinku. "A hodně se těším, bude tady výborná konkurence. Věřím, že v sezoně, v níž jsem hned na začátku zmákl osobák, se mi bude dařit i v Kladně," dodal Helcelet.

Zdeněk Simota se dostává do velmi dobré formy.
Slánský závod s novinkou a polskou posilou domácích

Spokojenost panovala nakonec i v domácím táboře. Kladenské sportovní gymnázium obsadilo šestou příčku. "Medaile z toho nebyla, ale dali jsme slušné výkony, hlavně štafeta," pochválil jinak zápasník MMA Jiří Klapal čtveřici Tadeáš Pospíšil, Tomáš Čapek, Tomáš Hromádka a Jakub Slovák.

Sám vrhal koulí a skákal do výšky, přitom měl být v nemocnici. "Překecal jsem doktorku, aby mě pustila, tohle je přece republika. Do výšky jsem dal slušných 158 cm, bohužel v kouli mohlo být přes třináct metrů, ale pokus jsem poslal mimo výseč," litoval kluk s ohněm v pažích, nohách i očích.

Divte se, že chtěl stůj co stůj na Sletišti startovat, vždyť do základních kol tohoto ročníku se přihlásilo téměř padesát tisíc atletů z celého Česka.

Jestli se rýsovala nějaká atletická krize, bude brzy zažehnána.

Lhota (v bílém) porazila v derby Tuchlovice 2:0.
Mocný finiš Lhoty a spol. Přebor uvidí řež o záchranu
Zdroj: Youtube