O Ondru se starají kluboví trenéři Láďa Veselý a Petr Müller, kteří ho připravují na závody. Mladého atleta od dětství spíš zajímal fotbal. „Bral jsem ho jako prioritu. Ve dvanácti se ale vše změnilo. Líbilo se mi, jak brácha vyhrává v atletice, takže jsem s fotbalem skončil a začal se jí plně věnovat,“ vzpomínal Ondra, mladší bratr elitního českého běžce Lukáše Hodbodě.

Ondřej nyní studuje střední průmyslovou školu strojní v Praze a každý den jezdí domů na tréninky.

Letošní sezonu hodnotí sportovec z Nymburka jako velmi úspěšnou. „Splnil se mi cíl nominovat se na mistrovství Evropy, kde jsem skončil na čtvrtém místě, a tudíž splnil kritéria pro nominaci na letní Olympijské hry mládeže do argentinského Buenos Aires. Bylo to pro mě nečekané, ale velmi příjemné.“

Ilustrační fotografie.
Běžecké závody ve středních Čechách

Sezona 2018 pro něj začala jako každá jiná v hale. Na mistrovství České republiky doběhl první na trati 1500 m a získal mistrovský titul. Na začátku května v německém Pliezhausenu splnil výkonnostní limit na 2000 m překážek pro nominaci na ME. Ve stejné disciplíně reprezentoval ČR skvěle na mezistátním čtyřutkání proti Slovákům, Maďarům a Slovincům, které ve slovinské Ptuji vyhrál.

Svou formu čtrnáct dní před ME předvedl na MČR na pražské Julisce, kde získal již třetí titul Mistra ČR ve “steeplu“, tedy v jeho oblíbené kategorii 2000 m překážek a následující den doběhl třetí na 3000 m.

V oficiálních světových tabulkách je Ondra sedmý na 2000 m překážek.

A jak se nadějný atlet těšil do Argentiny? „Těším se moc. Hlavně, až poznám mnoho nových lidí z různých, pro mě i nových sportů.“

Před odletem sice měl menší zdravotní problémy, které mu omezily přípravu, ale do Buenos Aires odletěl již připraven předvést co nejlepší výkon. „Do závodu nepůjdu s velkými ambicemi, ale dám do toho samozřejmě vše a uvidím, jak dopadnu ve světové konkurenci. Hlavně získám mnoho zkušeností do dalších závodů,“ těší se.

V Argentině poběží závod na 2000m překážek, a ještě se postaví na start v krosu na čtyři kilometry. Velkým vzorem Ondry je jeho bratr Lukáš, který se na letošním ME, kde senzačně pronikl do finále na 800 metrů „Od mala se mi líbilo, jak byl brácha úspěšný. Chtěl jsem ho následovat.“

A jakou si dá Ondra odměnu za závod? „Pořádný výklus,“ směje se.

Chcete mít doma také úspěšného sportovce? Najděte si nejbližší sportovní klub na Sportvokoli.cz a přihlaste své dítě na sport, který ho bude bavit.

Logo Sport v okolíZdroj: archiv

Ondřej Hodboď
Datum narozeni: 1. 6. 2001
Největší úspěch: 4. místo na ME a nominace na letní Olympijské hry mládeže
Znamení: Blíženec
Jiné oblíbené sporty: florbal, plavání, jízda na kole
Oblíbené jídlo: „Mám moc rád sladká jídla, třeba takové ovocné knedlíky od babičky jsou nejlepší.“
Oblíbený film: Vykoupení z věznice Shawshank
Oblíbená hudba: „Můj oblíbený interpret je Majk Spirit, kterého rád poslouchám při běhu.“
Do Argentiny Ondra odletěl již v pondělí 1. října. 12. října se ukáže v závodě na 2000m překážek a 15. října na kros 4000m. Celá akce se uskuteční od 6. října do 18. října.

ČEZ Basketbal Nymburk - BK Opava 108:78.
Start košíkářů na jedničku. Opavu porazili o třicet bodů

Markéta STIBOROVÁ