Počátky Krasa HC Rakovník spadají do září roku 2015, kdy vedení HC Rakovník oslovilo trenérku Elenu Liashenko. Bývalá úspěšná závodnice nabídku přijala a vede oddíl čítající nyní 21 dětí dodnes.

„Nyní máme tři skupiny. Závodní tvoří sedm dívek a jeden kluk, když nejstarší je právě Joshua Brejcha, jemuž je patnáct. V přípravkách, kde jsou děti od pěti do osmi let, máme osm krasobruslařek a pak máme pět úplně nejmenších dětiček, kterým je mezi třemi a pěti lety,“ přibližuje Hrdličková.

Nejmenší děti trénují jednou týdně, přípravky dvakrát a závodní skupina kromě šesti tréninků na ledě trénuje ještě dvakrát „na suchu“. Třikrát ze šesti dnů pak děti zvládají trénovat ještě před školkou či školou. „A když v Rakovníku není k dispozici ledová plocha, využíváme ji i v jiných městech. Třeba v loňském roce jsme trénovali čtyřikrát v týdnu na ledové ploše v Kralupech nad Vltavou. Dále jsme strávili příjemný týden na společném krasobruslařském soustředění v Třemošné,“ uvedla Hrdličková. Kromě Eleny Liashenko vede tréninky ještě Hana Jarošová. Bývalá krasobruslařka USK Praha pomáhá v přípravce.

Krasobruslaři Kraso HC Rakovník přivezli ze závodů v Litvínově tři medaile.
Krasobruslaři přivezli z Litvínova tři medaile

A jak tréninky vypadají? „S těmi maličkými je to formou hry, aby je to zaujalo. Elen s nimi jezdí na ledě a učí je, jak na bruslích stát a držet rovnováhu. Krasopřípravka už trénuje některé prvky, které děti potřebují na závody a závodní skupina už trénuje všechny prvky – skluz, choreografii, skoky, piruety,“ vysvětluje Eva Hrdličková.
Závodní krasobruslaři se pravidelně zúčastňují pohárových závodů Českého krasobruslařského svazu a závodí v kategoriích cvrček 1, cvrček 2, nejmladší žačky B a mladší žáci. Ti nejmenší pak jezdí závody projektu Bruslička.

Pokroky svěřenců Eleny Liashenko je možné vidět i během pauzy hokejových zápasů play off. Nedávno vystupovali i na Kladenských Vánocích na ledové ploše náměstí Starosty Pavla a další vystoupení budou mít v rámci karnevalu pořádaném DDM Rakovník na ZŠ Rakovník. „Plánujeme rovněž uspořádat první pohárové závody Českého krasobruslařského svazu, a to někdy na podzim,“ dodala Eva Hrdličková.

Základní škola v Mutějovicích chce pro své žáky to nejlepší.
Blíží se konec prvního pololetí na školách