VK Rakovník působil několik let i v druhé nejvyšší soutěži, kam se v novodobé historii poprvé podíval po vítězství v II. národní lize v roce 2001. Po dvou letech byli Rakovničtí nuceni soutěž opustit a pravidelně válčili v druhé lize. V době, kdy Rakovníku hrozilo, že ztratí ligovou příslušnost, navázal spolupráci s ČZU Praha, která nesla ovoce, když se v roce 2011 dočkal návratu do I. ligy. Tehdy však v týmu z rakovnických odchovanců působil pouze Jiří Fojtík a tak se druhá nejvyšší soutěž po dvou sezonách zase odhlásila.

Od roku 2013 VK Rakovník působil v krajském přeboru I. třídy, který v první sezoně vyhrál. V dalších sezonách však následoval pád a v předešlém ročníku obsadili rakovničtí volejbalisté předposlední místo.

Také ročník 2016/2017 nezastihl Rakovnické v oslnivé formě. „Do této sezony jsme vstupovali se širokou soupiskou 12 hráčů. První komplikací ovšem bylo zranění jediného hráče Lokomotivy Rakovník. Postupně odpadávali další hráči z různých důvodů – pracovní povinnosti, zranění, sobotní ranní virózy atd. Bohužel ani tréninková morálka nebyla valná i přesto že je trénink pouze 1x týdně. Tohle vše se odrazilo na výsledcích během celé sezóny," popsal příčiny letošního neúspěchu rakovnický volejbalista Jiří Laubr.

VK Rakovník - Dobřichovice, KP I. třídy 2017
Fojtík: Jelikož se nescházíme, nemá smysl soutěž dále hrát

První polovinu soutěže zakončili Rakovničtí na předposledním místě s těsným náskokem na poslední Kolín, když se jim podařilo vyhrát čtyři z 16 duelů. „Vyhlídky na druhou polovinu soutěže byly sice optimistické, odpadli ovšem další hráči a tak jsme zápasy odehráli v 6 až 7 lidech. Naštěstí nám pomohlo několik neregistrovaných hráčů, takže jsme sezónu odehráli bez jediné kontumace," uvedl Laubr.

Ve druhé polovině sezóny přes všechny komplikace udrželi volejbalisté VK Rakovník svůj standart a opět vyhráli 4 zápasy z šestnácti. S náskokem 10 bodů na Kolín tedy udrželi předposlední místo a zakončili sezónu s 24 body.

„Sezonu jsme odehráli pouze s několika stabilními členy, kromě mě se jednalo o Jiřího Fojtíka, Jakuba Malého, Petra Šteidla (dokud se nezranil na půl roku) a Vojtěcha Zeleného. Ostatní bohužel z různých důvodů pravidelně nechodili jak na zápasy, tak ani na tréninky. Z tohoto důvodu jsme se nakonec kolektivně dohodli, že již nebudeme nadále pokračovat v halové soutěži," zdůvodnil odhlášení krajského přeboru I. třídy Jiří Laubr.