Jedinečný seriál, jenž spojuje parkurové skákání a spřežení se bude letos konat už posedmé, a i tentokrát nad ním převzala záštitu zmíněná zastřešující organizace jezdeckého sportu v České republice. Vyhlašovatelem seriálu a pořadatelem jeho finále je tradičně Jezdecký klub Jezdci.cz a kvalifikační kola organizuje hned několik dalších subjektů.

Vypsané kategorie se už několik sezon nemění. Parkuroví jezdci mohou vybírat ze třech túr: Pony, Small a Big Tour. Vozataje čekají soutěže jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží. V obou disciplínách se mohou sportovci zapojit do více než jedné túry. Obvykle se navíc během soutěžního dne konají i další rámcové soutěže.

Halovou sérii odstartují 1. února závody v Hradištku, kdy se poprvé pojede o body v soutěžích spřežení. Kočáry budou závodit poté ještě třikrát, a to 15. února v Tlumačově, 29. února v Brně (areál VFU) a 15. března opět v Tlumačově.

Losování Ondrášovka Cupu 2020. Radek Bejbl.
Bejbl, Suchopárek i další legendy losovaly Ondrášovka Cup

Skokani mají vypsaná rovněž čtyři kola. Ve Zduchovicích na Příbramsku se sejdou 9. února a dále 22. února a 8. března v Královicích. O šest dní později ještě v Tlumačově. Vrcholem pak bude finále, jež proběhne při Jezdeckém festivalu. Ten se odehraje stejně jako loni v Královickém dvoře nedaleko Slaného a jeho termín je od 20. do 22. března.

Finále Zimního jezdeckého poháru ČJF je naplánováno na sobotu, a to jak pro skoky, tak pro vozataje. V pátek proběhnou drezurní a voltižní soutěže, neděle bude vyhrazena opět pro parkury.

Pravidla seriálu prošla několika úpravami. Velkou novinkou je systém bodování a kvalifikace do finále. Účastníci, kteří dokončili alespoň jedno kvalifikační kolo na prvním až desátém místě, postupují automaticky do finále v Královicích. Současně s tím se jim započítají body od deseti k jednomu, sestupně dle umístění v soutěži.

Finále poháru se pojede jako dvoukolová soutěž a jezdci, kteří ho dokončí na prvním až dvacátém místě, budou ohodnoceni body od dvaceti k jednomu. Do konečného pořadí poháru se započítají dva nejlepší výsledky z kvalifikačních závodů a k tomu body získané ve finále. V případě jejich rovnosti rozhodne lepší umístění v samotném finále.

V seriálu mohou startovat jezdci s platnou licencí ČJF. V každé bodované soutěži mohou závodit s více koňmi, v případě vozatajské soutěže s více spřeženími. Body však vždy získají automaticky pouze za nejvyšší umístění.

Průběžné i konečné pořadí jezdců, stejně jako pravidla a další informace k Zimnímu jezdeckému poháru České jezdecké federace 2020 najdete na webu www.jezdeckypohar.cz.

Kladno hostilo Kometu Brno, Jaromír Jágr hostil Tomáše Plekance.
Glosa Rudolfa Muziky: Hokejové hvězdy čelí pískotu