Moderní herní technologie umožňují generálům dělat něco podobného jako jejich historické protějšky, jen mnohem pokročilejším způsobem. Joe Robinson z technologické společnosti Improbable vysvětlil britské BBC, že videohry jsou neuvěřitelně užitečné, protože dokážou zásadním způsobem přetvořit veškerou složitost reálného světa do virtuálního prostředí.

Plánování taktik pomocí her

Software společnosti Improbable umožňuje virtuálně ztvárnit reálné válečné scénáře a prozkoumat je buď z ptačí perspektivy, jako je tomu například ve strategických hrách Company of Heroes, nebo z pohledu první osoby, jako je tomu třeba v Counter Strike.

Válka nanečisto. Počítačové simulace pro výcvik vojáků vytváří původně česká společnost Bohemia Interactive Simulations
Simulátor v hybridní válce. Výcvik s českou stopou pomáhá milionu vojáků

Do programu se promítají všechny nesčetné aspekty ovlivňující moderní válku, od dopadu kybernetických útoků a dezinformací až po demografické údaje a infrastrukturu, které mají vliv na průběh bojů. Jedná se o mnohem víc než jen o rozmístění a přesuny vojsk.

„Hrozby dnes mohou přijít odkudkoli. Je neuvěřitelně obtížné pochopit, jak se budou vyvíjet a jaký budou mít dopad na bojiště. Je velmi nesnadné začít tyto problémy plánovat a cvičit,“ sdělil Robinson. „Velitelům umožňujeme vyzkoušet si nápady, otestovat strategie a nové vybavení a vycvičit vojáky, aby se s tímto složitým, neustále se měnícím prostředím vypořádali. Velmi rychle jim to pomůže pochopit, jak se věci navzájem ovlivňují a co se lze naučit,“ dodal.

Není to jen výcvik, kde se herní technologie využívají. Lze je také aplikovat na současné reálné operace. Společnost Improbable BBC sdělila, že její software v současnosti používají velitelé v konfliktech po celém světě, ale z bezpečnostních důvodů neprozradila, kde přesně.

Sbližování s lidmi

Hry se v poslední době staly klíčovou součástí strategie britské armády pro navázání kontaktu s lidmi. Vojáci navštěvují festivaly, využívají hry jako součásti reklamních kampaní nebo pravidelně interagují s uživateli na streamovacích platformách, jako je Twitch. Nejvyšší armádní představitelé věří, že miliony Britů hrajících pravidelně hry jsou klíčovou demografickou skupinou, s níž je nutné navázat kontakt.

V rozhovoru pro herní podcast BBC Sounds Press X to Continue, podplukovník Tim Elliot vysvětlil: „Celá myšlenka spočívá v překlenutí propasti mezi armádou zavřenou v kasárnách, a veřejností, které sloužíme.“ Elliot je šéfem armádní divize esportu. Dodal, že dnes vojáci pravidelně sdílejí své herní relace online, předvádějí své dovednosti, chatují s veřejností a budují komunitu diváků.

„Armáda si uvědomuje, že mezi námi a veřejností roste odstup, takže jde o to, se znovu sblížit, aby široká veřejnost pochopila, co děláme a že jsme v podstatě stejní jako oni, jen nosíme uniformu,“ vysvětlil Elliot.

Mezi osvětou a náborem je podle něj rozdíl. „Můžeme s lidmi komunikovat a oni mohou klást vojákům otázky. Neděláme aktivní nábor, jde jen o pěstování porozumění,“ řekl podplukovník a dodal: „Snažíme se, aby se jednotlivci dozvěděli vše, co o nás chtějí vědět. Záměrem není vodit lidi do kariérní kanceláře. Pokud o to projeví zájem, pak je nasměrujeme k náborářům, ale zaměřujeme se na to, abychom se snažili překonat tajemství a nedorozumění, která armádu obklopují.“

Soutěživí hráči však mají dovednosti, které armáda požaduje - rychlé reakce, dobrou komunikaci a schopnost řešit problémy. Obecně vzato jsou také v ideálním věku pro ozbrojené síly.

Tento rodící se vztah nezůstal bez povšimnutí a v minulosti nebyl všeobecně vítán. V roce 2019 se objevila kritika armádních náborářů, kteří distribuovali vojenskou publikaci ve vydání Playstation Magazine.

Využívání streamovacích platforem se neomezuje pouze na britské ozbrojené síly. Twitch využívá jako náborový nástroj i americká armáda, ačkoli tento krok se utápí v kontroverzi ohledně svobody projevu.

Letos navíc ukončila vlastní náborovou videohru nazvanou America’s Army.

Útěk z reality

Vojín Jonah Jupp je zdravotník britské armády, na internetu známý jako Ace. Do zahraničí si s sebou bere herní konzoli Nintendo Switch, na které hraje Mario Kart.

Podle něj mnoho vojáků sloužících v konfliktních zónách po celém světě rádo drží ovladač i zbraň. „Hraní her, zejména s přáteli doma, je způsob, jak zůstat ve spojení, upřednostnit duševní zdraví a na chvíli se odpoutat od každodenní práce,“ sdělil.

Nárůst počtu hráčů aktivně sloužících v armádě je i důvodem, proč vliv her na armádní program roste.

Charitativní účely

Společnosti vydělávající na videohrách s vojenskou tematikou se také snaží získávat peníze pro podporu vojenských charitativních organizací. Nadační fond Code (Call of Duty Endowment), založený v roce 2009, spolupracuje s veterány, kteří se snaží najít práci po skončení své služby. Provozní náklady mu hradí společnost Activision Blizzard, vydavatel série Call of Duty.

Dan Goldberg, který sloužil u amerického námořnictva a nyní vede Code, vysvětlil, že se hra inspirovala činy mužů a žen v uniformě. „Proto je opravdu dobrým způsobem, jak jim to vrátit,“ uvedl.

Veteráni díky hraní her zůstávají ve spojení i po skončení služby, a také jim  ulehčuje návrat do civilního života. „Mezi aktivně sloužícími vojáky a mladšími veterány je naprosto hluboký vztah ke hrám,“ řekl.