Obohacené klece
Situace vznikla v důsledku nařízení Evropské unie, kdy od 1.ledna letošního roku smějí být slepice pro produkci vajec chované jen v takzvaných obohacených klecích. Znamená to, že na jednu slepici připadne 750 cm čtverečních plochy. Dále musí mít k dispozici hřad, hrabaliště, obrušovač drápů, určitý počet kapátek k napájení i prostor na krmení. V obohacené kleci je i zástěna, která vytvoří slepici tmavé místo pro snůšku vajec.
Tomu staré technologie, kdy jedna slepice měla k dispozici 550 cm čtverečních, neodpovídaly ani u nás, ani v Evropě.
Pořízení nových technologií znamená značné náklady pro chovatele a ty se právě promítají do ceny vajec. Ne všechny státy EU splnily tuto podmínku Evropské unie, dál chovají slepice ve starých klecích, a proto mohou vejce nabízet za nižší cenu. To znevýhodňuje naše chovatele, kteří beze zbytku přecházejí na nové technologie.
Oficiálně by se vejce z neobohacených klecí neměla dostat na náš trh. Opak je pravdou. Tato vejce se při kontrolách objevovala v supermarketech. V poslední době se vracejí vejce ve velkém, zejména do Polska. Právě přechod z jednoho způsobu chovu na druhý způsobil současný nedostatek vajec. Nějakou dobu ještě potrvá přestavba drůbežáren a založení nového hejna.
Rakovník
Jak je to s rakovnickou drůbežárnou, která ročně vyprodukovala 27 milionů 108 tisíc kusů vajec?
Produkce vajec tady skončila. V červnu a červenci minulého roku se slepice vyskladnily podle plánu na konci snáškového období. Majitel, Prave Rakovník, se domluvil s provozovatelem Proagro Nymburk, že se stávající klece nahradí technologií pro výkrm brojlerů.
„Teď jsou ve zkušebním provozu tři haly. Další dvě haly, které nyní doděláváme, uvedeme do provozu v dubnu. Naskladníme je společně se stávajícími třemi halami po ukončení turnusu. Šestá hala vyžaduje větší stavební úpravy, takže bude v provozu později,“ uvedl Milan Majer, vedoucí rakovnické drůbežárny.
Brojleři
V jedné hale je sedmnáct tisíc pět set kusů hybridních kuřat ROSS. Jeden cyklus výkrmu trvá zhruba čtyřicet dnů. Kuřata se porážejí ve hmotnosti
2,36 kg. Odebírat je budou zřejmě jatka v Klatovech. Zkrátka skončí na českém trhu. Po vyskladnění posledních nosnic dostali ošetřovatelky i údržbáři výpověď s odstupným. „Pak přišlo rozhodnutí o předělání technologie. Výpověď se zaměstnancům přerušila a zůstali tu na demontáž klecí a montáž nové technologie. Nyní tu pracuje pět lidí,“ informoval Majer.
Rakovnická drůbežárna ale není jediná, která skončila s produkcí vajec. Mnoho dalších se přeměnilo na chovy s produkcí masa, další se zavřely. Nyní je ČR soběstačná v produkci vajec ze šedesáti procent. Po skončení rekonstrukcí chovů by to mělo být z osmdesáti procent.
Prodej
Tradice prodeje českých vajec v Rakovníku však zůstala. V „buňce“ u kulturního centra se prodávají výhradně česká vejce z obohacených chovů. Dodává je sem Proagro Nymburk z ostatních svých chovů v republice, například v Opatovicích, Kolíně, když vezou vejce do Prahy.
Nedostatek na trhu a zvýšený zájem o vejce jsme pocítili i tady. Během posledních třech týdnů cena vajec vyskočila až o sto procent. Před tím se prodávala za 2,50, nyní za 4,80 Kč.
„Několikrát jsme měli vyprodáno, ale snažíme se vejci plynule zásobovat. V posledních dnech byl prodej mnohonásobně vyšší. Těžko to odhadujeme. Někdy se lidé najednou nahrnou třeba vlivem informací v médiích a vejce se vyprodají. Pokud by je nakupovali v běžném množství, byli bychom schopni je plynule dovážet,“ řekl ředitel Prave Jan Červenka.
Jak dopadnou státy, kde chovatelé chovy nemodernizovali a jedou dál? Podle sdělení Evropské komise je v současné době proti těmto státům zahájeno sankční řízení. Ta začala podnikat kroky až na konci minulého roku. Tehdy se ukázalo, že všechny státy nařízení EU nesplní. „Je to nefér, že v České republice se technologie chovů zmodernizovala a jinde ne. Všichni by měli mít stejné podmínky,“ zkonstatoval Milan Majer.
Průměrné ceny vajec tento týden
Buňka u KC 4,80 Kč
COOP 5,90 Kč
(velikost M)
Billa (M) 5,79 Kč
Tesco(L) 5,48 Kč
Lidl (L) 4,80 Kč
Penny(M) 4,90 Kč