„Chtěli jsme živočišnou výrobu ještě o něco rozšířit. 
A když už je tu chov dojnic 
s prodejem mléka, zavedli jsme i chov koz rovněž s prodejem mléka. Pomůže to také studentům při výuce. Alespoň uvidí, co vše se dá na statku či farmě chovat," vysvětlila Zdeňka Kounovská, vedoucí školního statku.

Na praxi sem dochází studenti zemědělské školy, oboru 
agropodnikání. Při ranním dojení jsme zastihli Adélu Paulovou ze druhého ročníku tohoto oboru: „Dojení mě baví, víc než odklízení hnoje a asi víc než učení ve škole.

Samotné dojení jde Adéle pěkně od ruky. Kozu s pomocníky zažene do vyvýšeného dřevěného kotce. Omyje jí vemeno teplou vodou. Odstříká první kapky mléka do hrnku. Pak už nasadí dojící stroj na dva struky a mléko proudí do nerezové bandy. Vývěva stojí vedle na vozíku. Koza mezi tím dostane svoji dávku šrotu. Po podojení vyběhne z kotce dolů a do kotce jde další kolegyně.

Nyní se dojí dvakrát denně zatím čtyři kozy z celkového počtu devět kusů. Dají zhruba osm litrů mléka. Ty ostatní se také budou postupně dojit až po odstavení kůzlat.

Kozy od jara do podzimu pobývají celý den na pastvě. Letos se pastva trochu zpozdila kvůli chladnému počasí. Každý den se o ně stará Olga Brunnerová. „Práce je mi blízká a baví mě to. Se zvířaty jsem stále. Doma chováme koně. Navíc jsem tři roky dojila 
v Rudě krávy."

Počátky chovu na školním statku byly hlavně na zkoušku s menším počtem zvířat. Tehdy se dojily pouze čtyři kozy. Nyní se stádo rozrostlo na dvanáct. Dojit se jich postupně bude devět.
„Počítáme s produkcí tak patnáct litrů mléka denně. Prodej zahajujeme nyní. Skončíme na konci září," uvedla Kounovská.

Produkce mléka je tak vyloženě sezonní záležitost, protože tady využívají přirozenou plemenitbu. Říje u kozy stejně jako u ovcí je sezonní. Plodné období má koza podle délky světelného dne a výživy na konci léta až do konce podzimu. To znamená, že nejvhodnější doba k zapuštění je srpen až prosinec. A protože je koza březí v průměru sto padesát dní, kůzlata se rodí na jaře.

V současné době tedy kozí mléko na Bulovně dostanete každý den kromě neděle. Prodává se také ve dnech prodeje kravského mléka.