Josef Dvořák myslí na slepice doslova kudy chodí, slepicemi je posedlý. Většinu času totiž stráví právě podnikáním v tomto oboru a to tak, že sám o sobě říká, že „stejně budu podnikat do padnutí“.
Má jen minimum zaměstnanců a raději si většinu věcí zajišťuje sám. Třeba každý den objíždí v okolí pět vejcomatů, tedy automatů, která zákazníkovi vydají vajíčka. A to chce letos v okolí Prahy instalovat dalších pět vejcomatů.
Zároveň Dvořák prodává také dvanácti až patnáctitýdenní kuřata pro chov. „Zájemců o chov je stál více a více. Lidé si uvědomují, že výkyvy trhu jsou časté, a když si pořídí slepičky, vědí, čím je krmí a tedy vědí, že vajíčka jsou kvalitní,“ říká.
Velkochovatel slepic Dvořák se navíc rozhodl, že stejně „postiženým“ chovatelům usnadní práci a slepicím zlepší život. Před časem si na svém pozemku instaloval pojízdný kurník a následně začal přemýšlet o jeho výrobě pro větší počet zájemců. S kamarádem vymýšlel, kreslil, promýšlel, kutil.
Princip kurníku je přitom jednoduchý. Lze říci, že je to pojízdná slepičí maringotka na kolech, kterou převáží traktor. Traktor s kurníkem zaparkuje na vhodném travnatém prostoru, kurník se odpojí, traktor odjede a slepice se mohou pást jak v maringotce, kde se uvolní podlaha, tak mohou vyběhnout ven. Kurník je totiž uzpůsoben tak, aby slepice mohly vyjít ven. Když slepice spasou trávu, i s mobilním kurníkem putují na další místo.
Kurník má solární napájení, zásobníky na vodu a potravu. Josef Dvořák má nyní dokončen projekt svého konceptu, v září by měl první kurník podle nového konceptu spatřit světlo světla. „Dělám na tom s kamarádem a vyrábět to budeme v Uherském Hradišti. Přes zimu budeme testovat chod kurníku a první kurník by si mohl zákazník koupit na jaře příštího roku,“ říká chovatel slepic, který má už několik zájemců o kurník.
Ten bude stát kolem 700 tisíc korun a oproti obdobnému zahraničnímu bude znatelně levnější. „Neznamená to ale, že bude méně kvalitní. Naopak máme spousty svých myšlenek, vylepšení, ale především ho budeme vyrábět u nás, v Česku,“ říká chovatel, který se slepicím věnuje denně minimálně 14 hodin.
Celý koncept Dvořákova kurníku zapadá do projektu Ujíždíme na trávě. Josef Dvořák totiž část vajec balí do krabiček, které jsou z poloviny vyrobeny z recyklovaného papíru a z poloviny z trávy. Krabičky si nechává vyrábět v Holandsku.
„Slepice v kurníku jsou v malém hejnu. Proto jsou klidnější a tím, že jsou na trávě, jejich vejce jsou pro gastronomii hodnotnější,“ říká chovatel, od něhož vajíčka odebírají pro své restaurace třeba známý šéfkuchař Jaroslav Sapík a jeho syn Pavel. „Já říkám, že slepice v kurníku jsou šťastnější. A když jsou šťastnější, tak kousek toho štěstí prostřednictvím vajíček konzumujeme,“ usmívá se Josef Dvořák.