Právě epidemie Covidu ovšem způsobila při realizaci projektů značné komplikace. Výstavba skladu musela být striktně oddělena od provozní části kvůli hygienickým omezením. „Všechny části, a to i kancelářskou, máme totálně oddělené, aby se lidé nepotkávali a uchránili jsme je od nákazy. Zatím se nám to daří, i když vím, že to pro zaměstnance není jednoduché,“ uvědomuje si Milan Schramm, ředitel výroby pivovaru společnosti Heineken. V pivovaru je také povinné nošení roušek a lidé, kteří procházejí vrátnicí, podstupují měření teploty.

Co se týče nové haly, ta přinese kromě jednodušší logistiky také úspory v nákladech na dopravu a navýšení kapacity. „Díky tomuto projektu se nám podařilo naši skladovací kapacitu prakticky zdvojnásobit. Hlavním přínosem je pro nás také snížení provozních nákladů na skladování i na dopravu,“ říká ředitel pivovaru Krušovice Michal Rouč.

Jednorázové plasty - Ilustrační foto
Nový zákon má zatočit s brčky, plastovými kelímky i příbory

Díky nové hale se zvýší efektivita transportu krušovického piva zákazníkům, neboť dosud zboží putovalo přes externí sklad. Nyní se budou obchodní řetězce zásobovat přímo z krušovického skladu, který je v provozu od poloviny srpna.

Nový sklad hotových výrobků, který stál více než 80 milionů korun, má výměru 3 000 metrů čtverečních, díky němuž skladovací kapacita stoupla z 6 800 palet na celkových 12 600 palet. Podle Michala Rouče by se investice měla vrátit zhruba za pět let. „Záležet bude ovšem i na tom, jak se bude vyvíjet pivní trh,“ upozorňuje.

Souběžně s výstavbou haly se rekonstruovala a modernizovala také plechovková linka, která byla dokončena na začátku března a také její rozjezd ovlivnila opatření kolem epidemie Covidu. „Ta nám opravdu velmi zkomplikovala situaci. V době, kdy už jsme měli vše postavené, jsme čekali jen na zprovoznění od německých techniků, ale kvůli covidu se zavíraly hranice. Docházely nám zásoby plechovek, dva týdny byly drastické, ale naštěstí jsme se nám to nakonec podařilo zprovoznit vlastními silami,“ popisuje Milan Schramm.

Nad řekou Radbuzou se v Chotěšově tyčí majestátní klášter premonstrátek. Pamětihodnost z počátku třináctého století patří k nejstarším památkám na Plzeňsku.
Nejen ráj pivařů. Na Plzeňsku okouzlí zámky, kláštery i moderní muzea

Linka nyní dokáže produkovat o třetinu plechovek více, tedy 32 tisíc za hodinu. Navýšení kapacity si pochvaluje i Michal Rouč, neboť zájem o plechovkové pivo podle něj na jaře značně stoupl. „Poptávka po plechovkách se výrazně zvýšila, a to na zhruba 45 procent objemu výroby. Lahve také mírně rostou. Naopak poptávka po stáčeném pivu výrazně poklesla na zhruba 15 procent,“ přibližuje Rouč s tím, že o sudové pivo je největší zájem především na Kladensku a v okolí Prahy.

Pandemie výrazně ovlivnila také export do zahraničí. „Odbyt v jednu chvíli opravdu výrazně klesl, a to nejen kvůli komplikovaných cestám, ale zkrátka klesla i poptávka. Pomalu se ale vracíme do normálu,“ dodává Michal Rouč.