Příčinou je dlouhá zima a studené jaro, takže se brambory pozdě sázely. Následně se na nich podepsaly červnové vydatné deště a nakonec sucho v červenci, kdy celý měsíc téměř nepršelo.
Rakovnicko nepatří k bramborářské oblasti. Pěstováním brambor se tu zabývá jen několik zemědělců na několika hektarech. Dva z nich situaci v podstatě potvrdili, i když úrodu podle vývoje počasí očekávali horší.

V Agrofarmu Šípy pěstují tradičně brambory na dvou hektarech pouze pro své zaměstnance a několik stálých větších odběratelů. Brambory prodávají jen při nadbytku. Sadbu nakupují, letos to byly odrůdy Belana a Elfe. Průběh roku zhodnotil Josef Kounovský, jeden z jednatelů firmy:

„Protože byla dlouho zima, brambory šly do země pozdě. Pak přišly vydatné červnové deště, brambory stály dlouho ve vodě. Obávali jsme se, že shnijí. Museli jsme je pětkrát ošetřit proti plísním. Běžně je to tak třikrát. Proti mandelince to letos stačilo jednou."

Další rána na brambory podle Kounovského přišla během červencových veder. Při nich začala rychle odcházet nať. To by znamenalo, že brambory, které se přece jenom vytvořily, už nedorostou a zůstanou drobné. Počasí se nakonec umoudřilo a brambory celkem narostly.

Některé, zejména odrůda Belana, po červencovém suchu v srpnu zmlazovaly. Při sklizni se objevují vedle větších vyzrálých hlíz drobnější nevyzrálé. Přesto výnos vychází oproti minulým letům průměrný, a to dvě stě až tři sta metráků z hektaru. Zatím ještě není vše sklizeno a zváženo. Loňský rok byl o něco lepší a rok 2011 dal rekordní výnos mezi čtyřmi a pěti sty metráky z hektaru.

„Brambory nakonec překvapivě narostly celkem velké. Dali jsme je na písčité pole. Celkem dobře se vybírají, nejsou obalené zeminou ani mezi nimi není tolik hrud," zkonstatoval Josef Kounovský.

V Krakově pěstuje brambory soukromý zemědělec Pavel Beneš na necelém hektaru. Letos zasadil červenou Lauru, Marabelu a Millu. I on má úrodu slabší. „Ale není to tak tragické. Hlízy narostly celkem velké, jako jiné roky, ale je jich méně. Po červnových deštích a červencovém suchu porosty vypadaly špatně. Ale pomohly jim srpnové srážky. Po nich se natě zazelenaly. Tím zase brambory zmladily, ale jen zčásti," popisoval Pavel Beneš.

Brambory jdou na odbyt. Pro stálé zákazníky jich má dostatek.

Ceny brambor

Supermarkety:
Dvoukilové balení 27 až 35 Kč
Tříkilové 55 Kč
Volné 15 Kč za kilogram
Kamenné obchody:
Volné 15 Kč/kg
Pytel 25 kg – 14 kč/kg
Od pěstitelů je můžete koupit podle velikosti hlíz už za sedm a osm korun. Běžně velké brambory za 15 Kč/kg. K zimnímu uskladnění i za 12 Kč/kg.