„Je to celé nedomyšlené. Ať už se jedná o kontrolu testů, prodělaného očkování nebo zda jsou zákazníci rodinní příslušníci, což se zkontrolovat nedá. Navíc je chladné počasí a lidi podle mě na zahrádku moc nepůjdou, i když bude otevřena. Chodili před pár dny, když bylo teplo pro pivo do kelímku či pet lahve, ale v dešti spíš zůstanou doma,“ předpokládá provozní restaurace Na Střelnici Petr Mendík. V rakovnickém provozovně bude i nadále fungovat rozvoz jídel, a to do té doby, dokud nebudou moci zákazníci i dovnitř. „Ač ale začne být plná zahrádka, prostor na rozvoz večeří nebude, obědy ale zatím budou i na rozvoz,“ potvrdil Mendík.

Zahrádka restaurace Na Střelnici nabízí posezení pro 120 lidí. V posledních týdnech ovšem lidé okupovali i dva stoly, které se nacházejí hned u restaurace. „Máme tam ceduli, že stoly nejsou určené ke konzumaci. Je to soukromý pozemek, veřejně přístupný a když si tam někdo sehne, vyhazovat ho nebudu, je to na jeho zodpovědnost,“ upozornil.

Provozovatel pecínovské hospody Na Růžku Ondřej Kinkal prý kontrolovat potvrzení o testech nebude, pouze bude mít na zahrádce ceduli upozorňující na to, že vstup je možný pouze s potvrzením o prodělání testu či očkování. Jak sám přiznal, on i jeho pravidelní zákazníci už se nemohli na znovuotevření dočkat. „Lidé se hodně ptali a už mám rezervace. Myslím, že je to i tím, že jsme na rozdíl od konkurence pracovali i v době uzavření a dávali rozvozy najevo, že jsme tady pro ně,“ zamyslel se Kinkal. Pondělním dnem ovšem rozvozy zřejmě skončí. „Z kapacitních důvodu už to nebudeme moci dělat,“ poznamenal.

Provozní Růžku také potvrdil, že ceny zůstanou stejné jako doposud. „Ceny nechám, jaké jsou, aby lidé neměli pocit, že z nich chci rejžovat peníze, když mají zájem přijít,“ vysvětlil.

Naopak mírné zdražování chystají na Střelnici i u Černého orla. „Zdražíme, ale ne kvůli covidu. Suroviny jdou nahoru, pivovar bude zdražovat. Myslím si, že tady se podává taková kvalita, že zdražení v rámci deseti korun není tak šílené, aby to ty lidi odradilo,“ předpokládá Petr Mendík.

U Černého orla zdraží pouze určitá jídla. „Jedná se o navýšení ceny v řádech korun. Dodavatel masa zdražil, o zelenině ani nemluvím, pivo také se zvedlo o korunu. Jinak jsem ceny zachoval víceméně stejné, alespoň prozatím,“ uvedl provozovatel David Štiller.

Ten zatím zachová jak rozvozy, tak i výdejové okénko. „Jenom zahrádka, která má kapacitu dvaceti míst, by mi restauraci neutáhla,“ konstatoval.

To provozovatel restaurace na Tyršově koupališti v Rakovníku Roman Jašek zatím vůbec nemá jasno, kdy zahrádku otevře. „Nyní stále převážíme věci ze Šalandy, kde jsme na konci dubna ukončili provoz. Ještě nemohu říci, kdy přesně otevřeme, neboť jsme stále ve výstavbě. Může to být příští týden, ale také za tři týdny,“ řekl Jašek, který zatím nemá jasno ani v tom, zda zachová stejné ceny jako doposud.