Ve středu dosáhla na některých místech regionu teplota jedenácti stupňů ve stínu. Proto rostliny na polích pomalu startují vegetaci jako na jaře. Tím ztrácejí mrazuvzdornost. Zatím se nic tak hrozného neděje. Situaci by mohl zhoršit rychlý nástup silných mrazů.

„Pokud by se prudce ochladilo, hrozí vymrznutí ozimů, jak řepky, tak i obilovin. Rostliny nejsou na nízké teploty zvyklé," zkonstatoval předseda Okresní agrární komory Jaroslav Mikoláš.

Každá rostlina má svoji kritickou teplotu, kterou bez úhony přežije. Ale musí se otužovat při postupném klesání teploty. Při oteplení odolnost vůči mrazu ztrácí a její kritická teplota, kterou přežívá, je pak vyšší.
Do zimy šly porosty v dobré kondici. Podzim byl pro ně příznivý s dostatkem vláhy.

„I když se některé ozimy dostaly do půdy později, postupně se vyrovnaly. Vláhy je také zatím v půdě dostatek," zhodnotil Mikoláš. Nyní je na polích klid. První jarní přihnojování začne koncem února a začátkem března, až když bude zřejmý nástup jara. Právě kvůli teplému lednu se zemědělci obávají, že se zima protáhne až do dubna stejně jako loni.

V ovocnářské zahradě se začínají probouzet peckoviny. „Jádroviny jsou zatím v klidu, ale peckoviny mají už hodně narašeno, takže silný mráz by je mohl spálit," upozorňoval Václav Vohralík z Mutějovic.
Jaro mají ještě například zimostrázy, nebo kanadské borůvky, které kvetou.