Další informace sdělil chmelař Agrochmelu Luděk Polcar: „Máme v plánu zasázet celkem téměř jedenáct a půl hektaru chmelnic. Sázíme výhradně odrůdu žatecký poloraný červeňák. Každý rok obnovujeme deset až patnáct hektarů ploch z celkových sto dvaceti". V Přílepích se chmel sází do nové konstrukce, která nahradila starou. Chmel na zmiňovaných jedenácti a půl hektarech se zasází celkem do čtyř chmelnic, tři stojí v Kněževsi a jedna v Přílepích. Dvě z nich mají nové konstrukce a dvě staré.

„Výměru chmelnic rozhodně zmenšovat nebudeme, stále ji držíme na sto dvaceti hektarech," podotkl Polcar. Výsadbě samozřejmě předchází příprava. Když se chmelnice postaví, následuje hluboká orba, dále se plocha rozvláčí a srovná do roviny. Pak se rozměří spon rostlin. Místa se označují pilinami. Díry pro sazenice vyvrtá traktor speciálním vrtákem.

Poté už přijde na řadu samotné sázení. Nejprve jede v řádku traktor s károu hnoje. Hnůj se dávkuje do každé díry. Za ním jede další traktor se sazenicemi. Z toho dvě ženy dají do každé díry rostlinu. Za nimi další pracovnice sazenice motykou pořádně zahrnou a přišlápnou.

„Další práce následují až na jaře kromě zalévání. Počítali jsme, že budeme muset sazenice zalévat hned po výsadbě, ale naštěstí zapršelo. Za poslední týden dvacet, třicet milimetrů. Do té doby bylo velké sucho. Na jaře je nejdůležitější udržovat rostliny bez plevele, takže se okopávají. Následuje drátkování a zavádění. Ke každé rostlině se zapichuje jeden drát," popisoval Luděk Polcar. Podzimní práce zajišťují stálí zaměstnanci a zhruba osm brigádníků. Chmel sází také v Probiosu Kounov, jak potvrdil ředitel Probiosu Pavel Řepík: „Dva hektary sedmdesát osazujeme kompletně do stávajících konstrukcí žateckým poloranným červeňákem. Na dalších plochách doplňujeme chybějící rostliny.

V Zem-Investu Mutějovice sází chmel na více jak osmi hektarech. „Zhruba polovinu sázíme do stávajících konstrukcí, druhou polovinu do nových. Do konce týdne by měla být dokončena stavba nové chmelnice mezi Kounovem a Mutějovicemi. Tu pak zasázíme během příštího týdne. Pokud jde vše hladce, stihneme zasázet asi jeden hektar za den," informoval chmelař Jan Soukup.

V tuto chvíli se sází i v dalších podnicích, například v Zemědělské společnosti Chrášťany. Chmel musí být v zemi do 15. listopadu. ⋌