Čeští zákazníci sice preferují české obchody, stále častěji ale také nakupují v těch zahraničních. Průzkum uvádí, že 16 procent zákazníků alespoň jednou za půl rok, nakupuje v zahraničních online obchodech.

Mezi českými zákazníky vedou internetové obchody v Číně, kde nakoupila už více než polovina "online zákazníků", které jsou následovány německými, americkými a britskými e-shopy.

Důvody, proč Češi nakupují v zahraničních e-shopech, se mění. Cena je důležitá pouze v případě čínských obchodů. Zákazníci se ale stále víc rozhodují podle dostupnosti zboží, které není možné dostat doma a důležitá je pro ně také vyšší kvalita produktů, příznivý směnný kurz či větší výběr zboží a stylů.

Kritéria při nakupování na zahraničních webech.Zdroj: PayPal a GFK

Trendy se mění

Čechy nejvíce táhne do zahraničních e-shopů oblečení, které nakupuje více než třetina. Až za nimi je spotřební elektronika, kterou takto nakupuje 28 procent zákazníků, a hračky (15 procent). I zde se ale trendy trochu mění: na vzestupu jsou například šperky či péče o tělo.

„Čeští zákazníci stále lépe chápou přínosy digitální globalizace obchodování," řekl Matt Komorowski, generální ředitel společnosti PayPal pro střední a východní Evropu.

„Díky tomu můžeme pozorovat, že téměř denně využívají cenově výhodné nákupy v Číně. Počet zákazníků, kteří tam nakupují, trvale roste. V roce 2014 pravidelně nakupovalo online v čínských e-shopech 26 procent Čechů a nyní je to již 53 procent českých zákazníků, kteří nakupují v zahraničí," dodal Matt Komorowski.

Produkty prodávané online.Zdroj: PayPal a GFK

Ochrana kupujících

„Stále více nakupujících si také uvědomuje bezpečnostní rizika. Proto přichází PayPal s programem ochrany kupujících Buyer Protection Program. Tím pokrýváme nákupy z jakékoli části světa a v rámci programu Refunded Returns dokonce hradíme náklady na vrácení produktu zpět prodejci. Náš přístup umožňuje lidem nakupovat kdekoli a bez obav."

Online nakupování s sebou nese ale také především bezpečnostní rizika spojená s placením za objednané zboží. Důležité je proto zvolit správný způsob platby.

Podle zmíněného aktuálního průzkumu je mezi českými spotřebiteli nejoblíbenějším způsobem platby za nákupy v zahraničí PayPal, při nákupech v zahraničních e-shopech jej využívá 36 procent. Pro srovnání, druhý nejoblíbenější způsob na seznamu (bankovní platební karty) používá 33 procent českých online nakupujících.

Důvody online plateb. Zdroj: PayPal a GFK

Čtěte také: Plánovat dovolenou přes internet? Pro Čechy naprosto běžné