„Chmel je hodně narostlý. Odhadujeme, že by mohla být úroda až o devadesát procent lepší než loni. U první chmelnice vychází zatím výnos zhruba 11,5 tuny z hektaru. První výsledek alfa hořkých látek je 3,33 procent. To nás trochu zklamalo. Je to průměrná hodnota, kterou dává běžný chmel, ale my jsme očesali ozdravený meristém (ozdravený klony Žateckého poloraného červeňáku), tam by to mělo být více," zhodnotil situaci jeden ze společníků Lupofytu Chrášťany Václav Burger.

Štoky jsou husté a hodně olistěné, proto česačky musí pracovat pomaleji. Chmelaři předpokládají, že zvládnou sklizeň během čtrnácti dnů. Chmelu letos pomohla voda, která přišla v dostatečné míře až v červenci.

„Chmel potřebuje vodu a příznivé teploty kolem pětadvaceti stupňů. Což se povedlo, tropických dní s teplotou nad třicet stupňů bylo velmi málo. Zachránila nás voda, která přišla na začátku léta," vysvětloval chmelař Lupofytu Milan Procházka. V suchém jaru dělali chmelaři opatření, aby se voda zbytečně z chmelnic neodpařovala.

„Do meziřádků jsme naseli podsev hořčice. Zalévali jsme výsazy, kde hrozilo, že nám uschnou, a nakonec to dopadlo dobře. Chmel dobře vyhlávkoval," řekl Václav Burger.

Rostliny i tady mají silný habitus, i když se hodně liší chmelnice od chmelnice. To je dané přírodními podmínkami i způsobem obdělávání z předchozích let. V některých lokalitách jsou štoky špičaté – narostlé do špičky. Někde jsou rozvětvené s mohutným habitem. Tady zůstaly hlávky zastíněné, což se projevilo na jejich kvalitě. Například mají menší obsah alfa hořkých látek.

„Někde se může objevit perenospora, ale na našich chmelnicích to v tuto chvíli nehrozí," zkonstatoval Václav Burger. Už od začátku roku museli chmelaři čelit jejímu silnému tlaku. Ten v Lupofytu ustáli a zatím se nijak neprojevuje. Naopak, se mšicí vůbec letos nebyl problém a proti svilušce během vegetace porosty chmelaři ošetřovali pouze jednou. „Dostali jsme se sem prostřednictvím Kristýny, protože tu pracoval její děda. Já jsem na chmelu spolu s asi čtyřmi lidmi poprvé. Další tu pracují už hodně dlouho. Práce je skvělá, hodně nás baví, přináší nám hodně zkušeností. Není těžká, dá se to vydržet." Na snímku je chmelař Milan Procházka a traktorista Mirek. Oba z Lupofytu Chrášťany.