V hustém porostu jsou hlávky zastíněné a rostliny se hůře chemicky ošetřovaly.
„Podobně jako většina chmelařů máme dlouhodobé kontrakty. Doufáme, že závazky, které máme vůči našim odběratelům, naplníme," zkonstatoval finanční ředitel Jaroslav Škorpík.

Stroje i lidé musí i tady zvládnout více zelené hmoty, s čímž chmelaři počítali. Oproti loňskému roku, kdy tady výnos chmele vyšel méně než jedna tuna z hektaru, stroje pracují pomaleji. Přesto sklizeň zatím jede podle plánu, ale může se stát, že se o dva dny prodlouží nebo o dva dny zkrátí. Ovlivnit to také může zdravotní stav chmele, zejména tlak už zmiňované perenospory.

Podle finančního ředitele to ale není nic dramatického, co by podnik nemohl zvládnout. „Výnos a obsah alfy zatím odhadujeme. Přesně budeme vědět, až chmel bude usušený a budou hotové finální rozbory," podotkl Škorpík.

Při sklizni ve Chmelu Pochvalov pracuje 140 brigádníků najatých agenturou a 75 brigádníků, kteří pracují přímo na dohodu o provedení práce, a někteří kmenoví zaměstnanci společnosti. Pracují ve čtyřech střediscích: Pochvalov, Kroučová, Třeboc a Kozojedy. Jede celkem deset česaček a čtyři sušárny. V Kozojedech se letos znovu otevřela komorová sušárna, aby se zvládal sušit velký nápor chmele. Loni, kdy byl chmel špatný, stála.

Společnost Chmel Pochvalov na konci dubna změnila majitele, tím pádem pokračovala v začínající chmelařské sezoně. „Nové chmelnice nemáme. Budeme opravovat ty stávající. Chceme zachovat, případně zvýšit výměru a pěstovat dobrý chmel, odrůdu žatecký poloraný červeňák, který tu vždy byl. Nehodláme ani nic změnit na tradičních dodavatelskoodběratelských vztazích. Jsou dobře nastavené," uvedl finanční ředitel společnosti Jaroslav Škorpík.

Žatecký poloraný červeňák je několik posledních let u velkoodběratelů žádaný, proto se k němu pěstitelé vracejí. Naopak obchodníci, kteří žádají jen několik desítek tun jiné odrůdy, jako je Premiant, Sládek pro malé pivovary, nejsou úspěšní.