Zhoršuje se kvalita sklizeného zrna. K tomu ještě klesá výkupní cena obilovin. Cena řepky zatím stagnuje. Některé porosty leží 
a začínají porůstat. Na kvalitě i celkové situaci se podepsalo deštivé počasí 
v průběhu téměř celých žní. Zemědělci někde doslova „kradli" chvíle, kdy mohly kombajny vyjet na pole. Často se po hodině vrátily kvůli dešti. Několika denní skluz doháněli až během tohoto týdne a o minulém víkendu. Dlouhé žně navíc komplikují situaci chmelařům, kteří techniku i lidi potřebují při sklizni chmele, která ve většině chmelařských podnicích odstartovalauž v sobotu.

Deštivé počasí dělalo těžkosti také na školním statku Středočeského kraje Bulovna, přesto se podařilo včas sklidit ozimý ječmen, do kterého se tu kombajny „zakously" jako první. Stejně to bylo i s řepkou, jak potvrdila ředitelka školního statku Zdeňka Kounovská:

„Řepku jsme posekali nadvakrát a nezastihlo nás nepříznivé počasí, které „zlobí" od půlky července. Vzhledem k počasí jsme sledovali stavy porostů a museli jsme v minulém týdnu přednostně posekat oves. Pod střechou máme také ozimý a jarní ječmen. 
V pondělí ráno nám zbývalo posekat už jen 40 hektarů pšenic. Podle počasí předpokládáme, že bychom mohli veškeré sklizňové práce dokončit do začátku sklizně chmele."

Stávalo se, že kombajny vyjely na pole v deset dopoledne a doslova během chvíle se kvůli dešti vracely zpět. S prodlužující se sklizní klesá kvalita zrna, zvláště tam, kde jsou porosty polehlé. Někde začínaly obiloviny už porůstat. S prodlužováním sklizně se rovněž oddalují následné práce, například setí řepky ozimé.
Výnosy na školním statku se pohybují v průměru okresu Rakovník. Velmi dobře dopadly například ozimé ječmeny.

Situace tady je trochu složitější než ve firmách, kde mají pouze rostlinnou výrobu. Protože tu chovají skot, kozy i prasata, musí část úrody uskladnit na krmiva, proto čekali, až pšenice na poli bude mít vhodnou vlhkost na uskladnění bez potřebného dosoušení zrna.

Zároveň se sekáním běží, pokud je to možné, sklizeň slámy pro živočišnou výrobu. „Tady máme velký skluz. Většinu slámy lisujeme do balíků. Ovesnou a část ječné slámy navážíme sběracími vozy do seníku jako krmivo," řekla Zdeňka Kounovská. S živočišnou výrobou také souvisí pěstování a sklizeň kukuřice na siláž. Ta vypadá zatím velmi dobře, takže by jí měl být dostatek.

Na školním statku Středočeského kraje Rakovník letos měli ke sklizni celkem 164 hektarů obilovin Z toho bylo 50 hektarů ječmenů ozimých, 20 ha jarních, 34 ha jarní pšenice a 60 hektarů pšenice ozimé a kromě toho 40 hektarů řepky.