"K události na hranici s Ústeckým krajem byla vyslána profesionální jednotka ze stanice HZS Rakovník, které vyjely na pomoc jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Chrášťany, Kněževes, Krupá a Svojetín. Prvotní průzkum odhalil požár hrabanky ve vzrostlém lese na ploše asi 50 x 50 metrů," sdělil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Jednotkám, které dorazily na místo hned v úvodu zásahu, se pomocí několika proudů C a jednoho proudu D podařilo čtyřicet minut od ohlášení události zastavit další šíření plamenů do porostu. Vzhledem k větší potřebě hasební vody, která byla kyvadlově dovážena ze dvou čerpacích stanovišť, nechal velitel zásahu povolat ještě dobrovolné sbory z Kolešova, Přílep a Řevničova.

"Lokalizace požáru byla operačnímu středisku ohlášena ve čtvrt na čtyři. Hasiči se pak zaměřili na postupné prolévání zasažené oblasti, aby se voda dostala i do hlubší části hrabanky a ke kořenovému systému stromů. Na místo se dostavil nejen zástupce příslušné lesní správy, ale také starosta obce Svojetín, který zajistil pro zasahující hasiče ochranné nápoje. Zásah byl ukončen pár minut před sedmnáctou hodinou s tím, že na místě zůstane na dohlídku do rána dobrovolná jednotka z Kolešova," doplnil Holomčík.

V sobotu po sedmé hodině přijel na kontrolu požářiště velitel čety z rakovnické stanice, který následně místo předal správci lesa. Podle jeho vyjádření požárem škoda nevznikla, podařilo se však uchránit porost za přibližně 200 tisíc korun. Jako příčinu vzniku požáru uvedl vyšetřovatel úder blesku. Po dobu zásahu zálohovala stanici HZS Rakovník jednotka SDH obce Lubná.

Tragická nehoda u Vyšehořovic.
Řidič Alfy Romeo u Prahy narazil do stromu. Spolujezdec nepřežil
Desperados Highjump 2017.
Na akci Highjump v Hřiměždicích utonul muž