Požár, který na sebe upozorňoval mohutným dýmem z hořící termoizolace i uskladněného zboží, byl hasičům ohlášen v pátek devět minut před desátou dopolední – a boj s plameny trval se vší úporností i po 24 hodinách.

Muž si zahrál ve stanici metra Budějovická na karatistu.
Policisté dopadli „karatistu" z metra. Hrozí mu rok vězení

Stomilionová škoda

Prvotní odhady hovoří o tom, že hmotná škoda by se mohla vyšplhat až ke 100 milionům korun. Naštěstí se podařilo zabránit rozšíření plamenů mimo zasaženou halu. Příznivě vyznělo i měření ovzduší hasičskými chemiky – neodhalilo žádné závažné hodnoty.

Místní rozhlas nicméně občany v pátek vyzýval, aby nevětrali. Tohle doporučení bylo v sobotu dopoledne odvoláno, když měření ukázalo, že už k němu není důvod.

Z požářiště sice stále stoupal sloup kouře – po vyhoření izolace už však plameny schvacovaly převážně jen brambory a skladovací přepravky. Dobrou zprávou je, že nikdo nepřišel k úrazu.

Záchytná stanice. Ilustrační foto.
Opilá žena zkolabovala v baru. Skončila na záchytce

Nasazení lidí i techniky

V pátek hašení provázelo obrovské úsilí a maximální nasazení ze strany středočeských jednotek profesionálních hasičů, ale i podnikových týmů a dobrovolných sborů; cisterny dobrovolníků posloužily hlavně při zajišťování kyvadlové dopravy vody.

Výrazně se zapojili také pražští hasiči: do Mochova vyslali nejen tým se speciálním zařízením Cobra, ale v rámci mezikrajské výpomoci vyjela z Prahy během dne i další technika. Pražští hasiči to vyčíslili na twitteru: čtyři cisterny profesionálů, třináct cisteren dobrovolných hasičů a dvě plošiny.

Autobusy v Praze. Ilustrační foto.
DPP nesmí uzavřít smlouvu v tendru na autobusy. Úřad mu to zakázal

Odpoledne, kdy bylo možno využít i otvoru v propadlé střeše, přiletěl z Prahy na pomoc také policejní vrtulník s podvěšeným bambivakem, z něhož lze shazovat velké množství vody.

Zdroj: Youtube

Hasiče potrápil mráz

Hašení pokračovalo celou noc, kdy práce komplikoval silný mráz. Potrápil nejen zasahující hasiče, ale i jejich vybavení: zamrzala jak vozidlová čerpadla, tak i výšková technika. Stále zůstával v platnosti nejvyšší, takzvaný zvláštní stupeň požárního poplachu – byť počty zasahujících jednotek již byly omezeny. 

Bagry otevřly cestu dovnitř

Do akce se v sobotu zapojil i pásový bagr povolaný ze základny hasičského záchranného útvaru disponujícího těžkou technikou. Jeho úkolem bylo strhnout konstrukci narušených stěn, aby se hasiči mohli dostat ke žhnoucímu obsahu skladu v jinak nepřístupných místech – tam, kde zůstala střecha zachována a nebylo možné hasit z výškové techniky.

PANORAMA. Dříve sjednocená střešní krytina dávala celé části Zahradního Města harmonický vzhled. Dnes mají střechy různé krytiny a nepůsobí tak elegantně. Přesto je okolí Ostružinové ulice stále oázou klidu.
Jak jsme žili v Československu. Záběhlice – venkov proměněný v město

Do středních Čech byly proto od záchranných útvarů vyžádány rypadlo z Hlučína na Opavsku a mohutná radlice s teleskopickým posuvem na kolovém podvozku – známá jako UDS neboli univerzální dokončovací stroj – ze Zbiroha na Rokycansku. 

Hodinu před sobotním polednem jejich strojníci strhli část stěny vyhořelé haly. Otevření přístupu však neznamená, že by zásah hasičů spěl do finále. Pokračovat bude ještě nejméně po celou sobotu; možná i v neděli.

Hlávkův most.
KRÁTCE: Hlávkův most. Pomůže mu investice města?

Kvůli zásahu hasičů policisté ponechali v i v sobotu dopoledne uzavřený úsek ulice U Mrazíren v délce 722 metrů, kde pro zajištění bezpečného navážení vody omezili provoz už v počátcích pátečního zásahu.

Po likvidaci požáru nastoupí na místo vyšetřovatelé. Lze však očekávat, že konečné určení příčiny požáru bude dlouhodobou záležitostí spojenou s čekáním výsledky laboratorního zkoumání odebraných vzorků a na vypracování znaleckých posudků.