Černý oblak, který byl v jednu chvíli vidět i z náměstí Starosty Pavla přímo nad věžemi kladenské radnice, vypadal skutečně hrozivě. Spolu s ním se linul okolím také charakteristický zápach hořících pneumatik. Jak potvrdila mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková, jednalo se o požár černé skládky pneumatik stejně tak, jak tomu bylo na onom místě v dubnu roku 2017. Původně byl požár zařazen do kategorie druhého stupně poplachu, při kterém zasahovalo devět jednotek hasičů, zanedlouho se však situace ještě zhoršila.

Hustý černý dým byl vidět z širokého okolí.Zdroj: HZS Středočeského kraje

Hustý černý dým byl vidět z širokého okolí.

Autor: HZS Středočeského kraje

„Byl vyhlášen už třetí stupeň požárního poplachu. Na místě je aktuálně celkem dvanáct jednotek hasičů, z toho dvě profesionální z Kladna a deset jednotek dobrovolných hasičů," uvedla mluvčí přibližně kolem 14 hodiny. Podle té se zároveň hasičům podařilo zabránit ještě větší kalamitě, než představovalo samotné shoření pneumatik. V blízkosti hořící skládky se totiž nacházel vlak, jehož asi dvacítka vagónů byla naložena uhlím.

„Vlak se podařilo uchránit. Na místě už je strojvedoucí, a tak bude zanedlouho odtažen," dodala asi dvě hodiny po poledni mluvčí hasičů Kereková.

Zdroj: Jan Brabec

Podle některých informací mělo město připravovat bezpečnostní opatření, to však podle nejnovějších slov primátora Volfa není třeba. „Hasiči konstatovali, že požár mají pod kontrolou. Odbor životního prostředí tak nemusí vydávat žádné bezpečnostní opatření, což je určitě pro všechny pozitivní zpráva,“ řekl Kladenskému deníku primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno).

Zdroj: Jan Brabec

Slova primátora potvrdila také mluvčí hasičů, podle té byl požár už ve 14.45 hodin lokalizován, v 16.40 pak následně také zlikvidován. Příčinou vzniku požáru bylo dle slov Kerekové označeno vypalování kabelů a následné rozšíření požáru na skládku. Požár nezpůsobil žádné škody. „Na místě zasahovalo i vozidlo z hasičské chemické laboratoře z Kamenice, které měřilo případný únik škodlivin do ovzduší, který následně nebyl potvrzený. Zároveň byly odebrány vzorky hasební vody, aby se zjistilo, jestli nebyla vodou kontaminována půda,“ dodala Kereková.

Práci v souvislosti s požárem měli také záchranáři, naštěstí se nejednalo o žádné vážné zranění. „Na místo jsme vyslali jednu posádku, která ošetřila dvojici hasičů kvůli přehřátí organismu. Jejich zdravotní stav ovšem nevyžadoval transport do zdravotnického zařízení, a tak zůstali na místě,“ informovala mluvčí středočeských hasičů Petra Effenbergerová. Hasiči se tak po půl hodině vrátili zpět do zásahu.

K takřka totožnému požáru došlo na stejném místě v dubnu loňského roku. Tehdy někdo zapálil asi pět set pneumatik. I před rokem se jednalo o požár většího rozsahu, který ovšem žádné škody nezpůsobil. Na místě tehdy zasahovalo šest jednotek hasičů, včetně těch dobrovolných. Ti kvůli události přerušili závěr mládežnické soutěže, která se konala ve Lhotě. Nad ohniskem tenkrát létal i vrtulník. Paradoxem je, že i při tomto požáru visel ve vzduchu vykřičník v podobě možnosti vznícení vagónu s uhlím.

Požár zachvátil skládku pneumatik.Zdroj: Tomáš Rouček

Požár zachvátil skládku pneumatik.

Autor: Tomáš Rouček

Ilustrační foto
Lidé spící ve stanech jsou pro zloděje snadná kořist
Intenzifikace ČOV v Blahoticích je v plném proudu. Toho využil v uplynulých dnech zloděj. Pomozte ho dopadnout.
Zloděj vykradl staveniště na čistírně odpadních vod