Požár vzplanul krátce před třetí hodin ranní. Hořet v tu dobu pravděpodobně začalo u občerstvení s grilem. Přesná příčina je zatím ale stále v šetření.

Zasažena je až polovina objektu, na budově se po shoření trámoví propadla střecha. Odhad přímé škody činí asi 4 miliony korun, majetek za 100 tisíc se hasičům před plameny podařilo uchránit.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš
Konec zastupitelů? Podle politiků nesmysl

Naštěstí při požáru nedošlo k žádnému usmrcení ani zranění osob, pouze jeden člověk byl po nadýchání se zplodinami odvezen do rakovnické nemocnice.

„Požár jsme lokalizovali v 4.20 hodin. K likvidaci došlo v 9.18 hodin. Poté bylo místo předáno majiteli a byl nad ním nařízen čtyřiadvacetihodinový dohled,“ upřesnil Ladislav Holomčík.

Na místě zasahoval Hasičský záchranný sbor Rakovník i Sbor dobrovolných hasičů z Lužné a Kněževsi.

Útočník zabil v egyptském letovisku Hurghada dvě Němky a zranil Češku, která nakonec zemřela v nemocnici.
Pobodaná Lenka z Nového Strašecí by se mohla do vlasti vrátit už za týden

Majitelem areálu přírodního koupaliště je město. „Nyní vyčkáváme na další vyjádření od policie i hasičů. Areál je v současné době z bezpečnostních i provozních důvodů uzavřený a čeká se na odklízení ohořelých trosek. Poté bude nejspíše zahájen jeho provizorní provoz, “ vyjádřil se k případu rakovnický místostarosta Miroslav Samaš. 


Od města má Tyršovo koupaliště v pronájmu provozovatel Roman Jašek. Ten celou nešťastnou událost okomentoval na sociálních sítích. „ Chceme vás všechny poprosit, abyste nám teď nechali nějaký čas na vyřízení všech potřebných věcí a respektovali uzavření areálu na dobu nezbytně nutnou. Momentálně nevím, co dál. Ty hodiny práce, dost často i po nocích a v zimě, mi nikdo nevrátí,“ napsal provozovatel Jašek na facebookové stránky Tyršova koupaliště. Lidé mu pod jeho vzkaz vyjadřují podporu a doufají, že se areál dočká svého znovuotevření co nejdříve. 


V současnosti jde totiž o jedinou možnost, jak se v Rakovníku v letních dnech osvěžit. Městský plavecký bazén je už téměř rok uzavřený a konec jeho rekonstrukce na menší aquapark zatím v nedohlednu. 


Nejen pro všechny návštěvníky koupaliště je to nešťastná událost. Své zázemí si tu vybudovala také místní skateboardová komunita, a to právě v ohnisku požáru, bývalé restauraci Kongo. Na vlastní náklady si tam sportovci zbudovali v Rakovníku stále chybějící skateboardové hřiště na trénování. „Máme tam u-rampu, pyramidu, rádiusovou stěnu a nově udělanou překážku přes most. Je tam toho celkem dost. Dá se říct, že už je to docela dobrý skatepark, jen v menším provedení,“ popisoval se smíchem Deníku ještě před dvěma týdny skateboardista Ondřej Jaroš. S dalšími kamarády, co se tomuto sportu také věnovali, se v hale scházeli každé úterý a pátek podvečer. Nyní jim celá tréninková plocha shořela.

Vítěz závodu v Poříčí Jakub Kubíček (vlevo) se svým otcem.
FOTO: Jakub Kubíček slaví další triumf a dostal se do hry o český titul


A ohroženy jsou také plánované kulturní akce, které se v dohledné době měli odehrát právě v areálu Tyršova koupaliště. Jednou z těch velkých je třeba orientační závod v rámci rakovnického Cyklování. Zeptali jsme se proto organizátorky akce Mileny Křikavové, zda již má pro závod vymyšlenou náhradní variantu trasy.


„Ještě vůbec nevíme, zda v areálu Tyršova koupaliště budeme moci Cyklování uskutečnit. Uvidíme, až jak se celá situace vyřeší. Každopádně bychom museli narychlo vymyslet něco jiného. Může se tedy stát, že se letos pojede jinde, ale jde přece o orientační závod, takže by to snad nemělo jeho účastníkům vadit. Náhradní variantu ale prozradit nemůžu, pak už by to přeci pro závodníky nebylo překvapení,“ okomentovala odlehčeně situaci Milena Křikavová.