Osmdesát minut po půlnoci, kdy byl požár ohlášen, vyrazili do boje s ohněm nejenom profesionální hasiči ze Staré Boleslavi, ale na pomoc jim vyjely také dobrovolné sbory ze širšího okolí. Dva navíc nevyrazily přímo k ohni, ale na svých vlastních zbrojnicích drželi zálohu za vyprázdněnou výjezdovou základnu profesionálů ve Staré Boleslavi.

Naštěstí měli hasiči potvrzeno, že v hořícím domě nikdo nezůstal. Mohli se tak soustředit na boj s plameny, do nichž stříkali vodu ze země i z výškové techniky. Vstupovat dovnitř by už nebylo bezpečné, protože se začala propadat střecha, připomněla mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Tereza Fliegerová.

„Krátce před druhou hodinou byl vyhlášen druhý poplachový stupeň. Pro zajištění dostatku hasební vody bylo na rybníku, který je v těsné blízkosti objektu, zřízeno čerpací stanoviště,“ připomněla vývoj událostí. S dodatkem, že přivolán byl i starosta obce – několika lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou, totiž bylo třeba sehnat náhradní ubytování. Protože se zásah protáhl, starosta také hasičům zajistil jídlo a pití.

Zdroj: Youtube

Dostat požár pod kontrolu se podařilo až nad ránem; před čtvrtou hodinou. „Dále probíhalo rozebírání konstrukcí a dohašování skrytých ohnisek. V tu chvíli bylo nasazeno šest útočných proudů,“ uvedla Fliegerová. Omezení počtu zasahujících jednotek spojené i se snížením poplachového stupně na základní jedničku pak přišlo v půl šesté. O hodinu později došlo na kontrolu za pomoci termokamery, která už neodhalila žádná skrytá ohniska hoření.

Okolnosti vzniku požáru, při jehož vypuknutí ani během jeho likvidace naštěstí nikdo nepřišel k úrazu, zůstávají předmětem zkoumání specialistů. Přizváni byli i experti z Technického ústavu požární ochrany.

Andrej Babiš
Řízení v Babišově kauze provázejí slova o podezření z obou stran

Ilustrační foto - kamiony
Kamiony komplikují dopravu na objížďce silnice I/3 opravované u Bystřice