Zatímco první zprávy oznamovaly, že vzplály fotovoltaické panely na střeše obchodního centra a plameny se rozšiřují i na budovu mateřské školy, prvotní poznatky z šetření nevylučují ani opačný směr: šíření ohně ze školky na nákupní centrum. Právě mateřská škola byla zasažena nejvíc, uvedli středočeští hasiči na svých facebookových stránkách.

Vyhořelou ubytovnu v Kladně uzavřeli, radnice poskytla lidem náhradní ubytování.
Vyhořelou ubytovnu v Kladně uzavřeli. Radnice poskytla lidem přístřeší ve škole

Do likvidace ohně se zapojilo 13 jednotek hasičů z řad profesionálů i dobrovolných hasičských sborů. Sjely se nejen z blízkého okolí; až z Kolína byl kvůli plnění dýchací techniky využívané při zásahu povolán takzvaný protiplynový automobil a na pomoc přijeli i hasiči z Prahy. Na místě měli práci také zdravotničtí záchranáři: ošetřovali jednoho z hasičů, který utrpěl lehké zranění. V okolí místa zásahu usměrňovali dopravu policisté. Evakuovat v souvislosti s požárem nebylo třeba nikoho.

Zdroj: Youtube

Na řádění ohně, k němuž byli hasiči přivoláni před šestou hodinou večer, upozorňoval z daleka viditelný černý dým. Ten zřejmě stoupal především z lepenky na dřevěné střeše; hořely i solární technologie. Jejich požáry bývají pro hasiče náročné – i ohněm poškozené fotovoltaické panely totiž nadále produkují elektřinu, a zařízení tak zůstává pod napětím, konstrukce solárů navíc brání v přístupu ke všem částem konstrukce střechy při vyhledávání skrytých ohnisek hoření a jejich dohašování.

Právě likvidaci ohnisek se hasiči věnovali až do noci. Podle slov Petra Svobody z centrály Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje vyřezávali otvory do podstřeší a stále žhavá místa vyhledávali za pomoci termokamery.

Ilustrační snímek.
V hale shořela pěna za půl milionu. Plameny poranily jednoho člověka