Okurkový salát s petrželkou à la tabouleh

Velkým obsahem petrželky trochu připomíná libanonský tabouleh. Místo kuskusu do něj ale vmíchejte fetu a partnerovi obohaťte salát grilovaným masem.

Doba přípravy: 25 minut, suroviny na 2 porce

1 okurka • 1 svazek hladkolisté petrželky • 2 lžíce citronové šťávy • 2 lžíce olivového oleje • 1 stroužek česneku • 200 g cherry rajčat • 1 malá zelená paprika • 150 g sýra Feta • sůl • čerstvě mletý pepř • 1/4 lžičky koření na saláty

Masová varianta: 1 arabský pita chléb • 150 g grilovaného kuřecího masa

Postup:

  1. Okurku oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Petržel nakrájejte nadrobno a smíchejte s okurkou. Přidejte citronovou šťávu, olej a drcený česnek. Osolte a opepřete.
  2. Cherry rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky, papriku na malé kousky, fetu nakrájejte na malé kostky a promíchejte s kořením. Vše navršte na okurkovou směs.
  3. Masová varianta: Z arabského chleba odkrojte jednu stranu, aby se rozevřel. Ohřejte ho v mikrovlnce. Kuřecí maso natrhejte a smíchejte s připraveným zeleninovým salátem. Směsí naplňte teplý pita chléb a hned podávejte.

Lín vařený v páře s bylinkovým máslem a zeleninou

Maso línů je šťavnaté a jemné, v kombinaci se zeleninou, navíc vařenou v páře, jde o vyloženě dietní pokrm. Abychom to ale s dietou zase tolik nepřeháněli, dolaďme si jej bylinkovým máslem.

Doba přípravy: 30 minut + 40 minut tuhnutí másla, suroviny na 4 porce

4 menší vykuchaní líni (nejchutnější jsou o délce asi 20 cm) • šťáva z 1 citronu • 150 g plochých hráškových lusků • 1 menší cuketa • 200 g žampionů • 1 konzerva sterilovaných kukuřičných klásků • 150 g vyloupaného hrášku • 4 snítky kopru • sůl

Bylinkové máslo: 150 g másla • 1 lžíce kopru • 1 lžíce estragonu • sůl

Postup:

  1. Bylinkové máslo: Změklé máslo lehce promíchejte v misce se solí a najemno nasekanými bylinkami. Nechte chvilku ztuhnout v lednici. Pak ze směsi vytvořte váleček. Zabalte jej do potravinářské fólie nebo do alobalu a dejte ztuhnout do mrazáku (nejméně na 40 minut).
  2. Chcete-li z ryb připravit filé, opláchněte je, osušte a položte naplocho na utěrku. Odstřihněte z nich hlavy a ocasy. Poté je nařízněte podél celé páteře. Otočte a stejný řez proveďte z druhé strany páteře. Podél žeberních kostí odkrojte celý filet. Zbylou část ryby otočte a stejně připravte druhý filet. Nakonec odřízněte ploutve. Filety zakapejte citronovou šťávou a osolte je.
  3. Hráškovým luskům odstřihněte konce. Cuketu a žampiony nakrájejte na plátky. Kukuřičné klásky sceďte a nechte okapat.
  4. Do hrnce s pařákem nalijte vodu (ale jen tolik, aby sahala pod pařák a nedotýkala se jeho dna), osolte ji a přiveďte k varu. Na pařák položte rybu (kůží dolů) a všechnu zeleninu, hrnec zakryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 10–15 minut (podle velikosti ryb).
  5. Podávejte na nahřátých talířích, ozdobené koprem a bylinkovým máslem.

Náš tip: Zeleninu můžete místo vaření v páře orestovat na másle.

Fenyklový salát s jablkem

Fenykl má aromatickou lékořicovou chuť, která se s jablky dobře snoubí a ve spojení s vepřovou panenkou uspokojí i hladovější členy rodiny.

Doba přípravy: 40 minut, suroviny na 2 porce

2 bulvy fenyklu • 1 jablko • 1 limeta • 1 lžíce olivového oleje • 2 plátky celozrnného toustového chleba • 1 lžíce dýňových semínek • 1 lžíce nastrouhaného ementálu • sůl • pepř

Masová varianta: 1 stroužek česneku • 150 g vepřové panenky • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Fenykl očistěte a jablko omyjte. Z limety vymačkejte šťávu do mísy. Fenykl nakrájejte na plátky a promněte s citronovou šťávou a špetkou soli a nechte chvilku odpočinout. Jablko rozkrojte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Přidejte k fenyklu, pokapejte olejem a promíchejte.
  2. Plátky toustového chleba rozložte na plech. Posypejte je strouhaným sýrem a dýňovými semínky a opečte v troubě. Část jich nakrájejte na větší čtverečky a ty jako krutony přidejte ke každé porci salátu.
  3. Masová varianta: Vepřovou panenku nakrájejte na plátky. Potřete podrceným česnekem. Osolte, opepřete a opečte na oleji. Přidejte k salátu a doplňte opečeným plátkem toustového chleba překrojeným na půlky.

Předplaťte si Deník.cz a získejte zdarma e-knihu plnou ovocných receptů. Více na: denik.cz/predplatne.