Typ trasy: cyklistická. Náročnost: střední. Délka: 49,6 km. Zajímavosti při cestě: 1. Hrad Budyně nad Ohří, 2. Muzeum geocachingu, 3. Zámek Doksany. 

Lobkovický zámek v Roudnici nad Labem patříval původně pražským biskupům a arcibiskupům – za jejich éry také nabyl největšího významu. V roce 1369 hrad navštívil císař Karel IV., který zde už dříve nechal uvěznit slavného italského intelektuála Colu di Rienza.

Cyklisté projíždějí po nově otevřeném úseku cyklostezky mezi Poličnou a Brankami na Valašskomeziříčsku
KVÍZ: Co je šaltr a jak se na kole hází vlna?

V kapli roudnického hradu také býval oltářní obraz neznámého autora, který je dnes v Národní galerii vystaven jako Votivní obraz Jana Očka z Vlašimi (Jan Očko byl pražský arcibiskup). Velká politika se tu dělala především za husitských válek, kdy se hrad stal sídlem pražského arcibiskupa Konráda z Vechty: zajímavé postavy lavírující mezi husity a katolíky.

Trasa výletuTrasa výletuZdroj: Mapy.czJeden čas Konrád uznával čtyři pražské artikuly a světil husitské kněze, potom však obrátil a husité se dvakrát snažili Roudnici dobýt, ovšem neúspěšně. Za vlády Lobkoviců zámek žil kulturou: častým hostem tu býval Beethoven, fungovalo zde divadlo se stálým orchestrem. Po roce 1948 na zámku působila známá Vojenská konzervatoř, která ovšem v roce 2008 zanikla. Zámek se pak vrátil Lobkovicům, kteří ho zčásti zpřístupnili.

Do pevnosti Terezín

Na obranu proti Prusům byla koncem 18. století zbudována pevnost, pojmenovaná po Marii Terezii (stavěl ji císař Josef II. – po jeho smrti byl po něm pojmenován „bratrský“ Josefov). Jde o pevnost tak dokonalou, že si ji nikdo nikdy netroufl zkusit dobýt. Zato se však – bohužel – stala dokonalým vězením pro tisíce Židů za druhé světové války. Zvláště neblaze proslula Malá pevnost Terezín.

Barevné ladění. Doplnění dalším detailem v barvě kola je jednou z možností, jak bicykl v interiéru „ukotvit“.
Milujete cyklistiku? Pusťte kolo dovnitř

Dnes je terezínský areál volně přístupný a nabízí zajímavé procházky i návštěvy jednotlivých objektů. Věděli jste třeba, že jenom podzemních chodeb je zde na třicet kilometrů?

Více o cyklistice najdete na Deník.cz. Staňte se dnes digitálním předplatitelem a získáte zdarma e-knihu plnou cyklotras po celém Česku. Více na: predplatne.denik.cz/cyklodenik