Po úspěšné instalaci v Novém Strašecí a jednovečerním představení na nedávném skotském večeru v rakovnickém kulturním centru nás Miroslava a Jiří Rohlovi zvou na procházku po Skotsku v Samson Café.
Velkoplošné i formátově menší fotografie zavedou diváka do zelených hor ostrovů, na břehy legendárního jezera Loch Ness, do současných městských aglomerací i na místa historických památek keltské kultury. Uklidňující atmosféra i tajemné mrazení se tak z fotografií přenese na každého, kdo uvidí výstavu poprvé.
Po dvou zahraných písních „skotským“ dudákem Václavem Routou se úvodního slova ujal ředitel Muzea T. G. Masaryka František Povolný, který s manželskou dvojicí šestidenní cestu po Skotsku absolvoval.
“Když jsme sedali na trajekt, měli jsme malinko nervozní pocit – bylo třináctého a kdesi z lodi se ozývala hudba z filmu Titanic. Ostrovy nás ale přivítali nádherným počasím a mimořádnou atmosférou,“ řekl mimo jiné.
I na oba fotografující manžele Skotsko dýchlo svým půvabem.
„Především nás uchvátila krajina, nádherné odstíny zeleně všude kolem, hory, klid. Navíc jsme měli velké štěstí, že nám počasí umožnilo vidět třeba nejvyšší horu Ben Nevis nebo jezero Loch Ness zalité sluncem a ne v dešti a mlze,“ shodli se oba manželé.
Rohlovi se ale nepohybovali jen v přírodě, nevynechali tajuplné historické památky, majestátné hrady, zavítali do měst nebo třeba navštívili nefalšovanou palírnu whisky.
Ostatně whisky, té pravé skotské, byla věnována druhá část večera.
To znalec a milovník tohoto nápoje Václav Rout seznámil v řízené ochutnávce přítomné s historií, výrobou i některými tajemstvími okolo tohoto nápoje. Poutavé vyprávění doprovodil nejen promítáním, ale hlavně pěti druhy whisky, které si mohl ochutnat každý.
Zajímavé pak bylo poslouchat subjektivní názory jednotlivců na chuť nápojů a bylo evidentní, že s každým dalším začínají více chápat tajemství nápoje z ječmene, vody a kvasnic.
„Pravá skotská whisky zraje v použitých sudech, používají se dubové sudy od cheri nebo bourbonu, ale maximálně dvakrát, výjimečně třikrát. Jsou palírny, které mají vlastní lesy. Vyrábí sudy a ty pak pronajímají třeba vinařům. Až, když je sud zažilý, zraje v něm whisky,“ řekl ve své přednášce Václav Rout.
Úterní vernisáží výstava Miroslavy a Jiřího Rohlových – Skotsko v Samson Café začala a navštívit ji můžete celý měsíc – do 14. června.