Stačí kliknout a vybírat z námětů, kterak strávit předvánoční období bez podléhání nákupnímu šílenství. Krajská turistická centrála slibuje, že vybrat si z řady krásných akcí určitě lze takovou, jež rozveselí mysl a náladu naladí do pohody.

„Nadělte si dárek předčasně a udělejte si výlet na místa, kde to na vás dýchne vánoční atmosférou a svátečním klidem,“ láká za krajskou turistickou centrálu Kateřina Kubíčková. A hned sype z rukávu tipy z toho či onoho soudku i z díže: vybírat lze z řady vánočních výstav, které připravila středočeská muzea, či z vánočně laděných prohlídek památkových objektů. „V Regionálním muzeu v Mělníku můžete zavzpomínat, jak se slavily Vánoce v 70. a 80. letech, tradiční lidové Vánoce zase zažijete ve skanzenu v Přerově nad Labem. Za návštěvu určitě stojí i malé máslovické muzeum, kde je k vidění unikátní betlém z másla,“ nabízí Kubíčková konkrétní doporučení.

Policejní kontroly na honech. Ilustrační foto.
Žádný problém, hlásí policisté kontrolující středočeské hony

Upozornila však i na pestrou nabídku vánočních trhů s možností nakoupit dárky pro své nejbližší – nebo se jen sejít s přáteli a postát u vánočního stromečku se svařeným vínem či punčem. A leckde je lákadlem i víkendový doprovodný program. „Například na Křivoklátě, kde zažijete středověkou vánoční atmosféru s šermíři a typickými dobrotami, nebo v Kutné Hoře, kde se koná trhů hned několik. Jeden najdete přímo v centru na náměstí, další na Hrádku – a do třetice můžete navštívit ten tradiční v GASKu; v Galerii Středočeského kraje,“ doplnila Kubíčková další pozvánky.

Vodní dílo Švihov a Úpravna vody Želivka.
Živí jsou větší hrozba než mrtví: omezení u Želivky se nezmírní

Z prodejní výstavy výrobků klientů zařízení sociálních služeb, především domovů pro seniory.
Vánoce se na chodbě krajského úřadu nakupovaly jako o závod