Peče a zdobí je pro svatební hostiny v restauraci Hliněná bašta v Průhonicích, ale také je dělá svatebčanům na zakázku. Původně však nic nenasvědčovalo, že by Bářina cesta měla skončit v zákulisí restaurace, v kuchyni. I když doma se často a ráda motala v kuchyni, začala studovat oděvní průmyslovku.

„Bylo mi čtrnáct a netušila jsem, co mne bude v životě bavit. Navíc v tomhle věku jsem za podstatné považovalo jiné věci než myslet na školu. Zabývala jsem se z dnešního pohledu malichernostmi, které ale tehdy byly životně důležité," zavzpomínala.

Věrnost Hliněné baště

Průmyslovka ji bavila tak, že ve druhém ročníku šla na brigádu do Hliněné bašty k majiteli Hynkovi Vávrovi mýt nádobí a už zůstala. Právě ve druhém ročníku průmyslovku zabalila a přestoupila na gastronomickou školu, kde dálkově vystudovala obor kuchař. Hliněnou baštu ale navštěvovala stále častěji.

Nejprve nastoupila do kuchyně, čtyři roky vařila a nyní už osm let vládne sladkému. Postupně se tak z brigádnice a praktikantky stala zaměstnankyně, která je Hliněné baště je věrná už 15 let. „Odejít jsem chtěla jen dvakrát. Vždy jsem si to rychle rozmyslela. Tady vždy byla skvělá parta a majitel mi nechává v mých cukrářských vylomeninách volnou ruku," řekla. A tak pekla, pekla a pekla. A dodnes.

Každý víkend ve svatební sezoně, která v Hliněné baště trvá zhruba od května do října, v podstatě nemá volný víkend. „Já připravuji celou svatbu od začátku do konce. Načinčám svatební bránu u rybníka, kde se konají obřady, cestu do restaurace i samotnou restauraci. A pak to sladké, to miluju. Vlastně miluju celý ten šrumec kolem stavby. Mám ráda spokojenost lidí a při tak významném dni ta odpovědnost je ještě větší. Je pak ale o to větší i radost z povedené akce," přiblížila.

Tři dny na svatební dort

O svatebních dortech mluví Barbora Brožová s láskou a úsměvem, která se vidí málokde. Každý její dort je v podstatě originál. „Řekla bych, že dortové hity jsou tři - pistáciový s čokoládou, banánový s domácím karamelem a krémem z mascarpone a také tvarohovo - malinový dort."

Ze zajímavých dortových přání vzpomíná Bára na dvoupatrový dort s motivy Prahy či dorty, na které modelovala bulteriéra, mimoně či Kung Fu Pandu. „Svatební dort se rodí tři dny - první den se udělá korpus, druhý den ho plním krémy a třetí den zdobím. Vše si proto musím plánovat, ale už mám takovou praxi, že nejsem ani nervózní, že bych nestíhala."

O víkendu se Barbora Brožová věnuje převážně svatbám, přes týden sladkostem při běžném restauračním provozu. Aby toho neměla málo, absolvovala floristické kurzy. „To víte, ten pocit, že jedině vy uděláte vše dokonale, je šílený. Takže i ta floristika patří ke svatbám. Abych toho neměla málo. V podstatě celou svatbu udělám od a do zet sama. Samozřejmě ale za pomoci kolegů z restaurace. To zase abych si nehrála na paní dokonalou."

Minimum volného času

Do průhonické restaurace dojíždí Barbora z pražského sídliště Jižní Město, kdo obývá byt s francouzským buldočkem. Ten ji dokonale zabaví, kdyby si chtěla příliš odpočinout. Volného času má ale minimum. Nyní žije sama a tvrdí: "Až se budu jednou vdávat, je mi jasné, že šéf by chtěl, aby to bylo u nás. Ale já si myslím, že to bude někde o samotě, pozvu jen pár lidí. A pak třeba vyrazíme na cestu kolem světa."

Že na té cestě bude navštěvovat jednu cukrárnu za druhou, to je jasné už teď Barbora Brožová je totiž cukrařinou ve svých 32 letech dokonale posedlá.

Čtěte také: O Lindě Vláskové lze říci jediné: je to žena sladkým posedlá