Ta chce nakoupit lavičky, aby si lidé měli kde sednout a odpočinout si. Uvítají to bezpochyby nejen místní, ale také ti, kteří Benešov jen navštíví. A těch chce radnice přilákat ještě víc než dosud.

Záměr nakoupit a instalovat více laviček, však vychází nejen z myšlenek na turistiku. Při besedách vedení města se seniory, je totiž poptávka po lavičkách druhou nejčastější záležitostí, kterou senioři zmiňují. Tou první je seniortaxi. 

„Velice se mi líbí nápad Jihlavy, která nechala vypracovat mapu cest za kulturou. Po Jihlavě vedou cestičky a na každé z nich je také dostatek příležitostí pro posezení a odpočinek," připomněla místostarostka Benešova Nataša Bruková.

Výstavní bulvár

Po několika letech úvah a příprav, by se už v dohledné domě měl i v Benešov zrodit výstavní bulvár se vším, co k němu patří. Tedy stromy a právě také lavičkami.

„Už se na to, až to bude hotové, moc těším. Tyršova ulice je totiž hlavní tepna od nádraží a dneska je tam možné vidět babičky z domu s pečovatelskou službou, jak sedávají na parapetech výloh, protože si vlastně ani nemají kam jinam sednout," připomněla místostarostka při tiskové konferenci radnice.

Jednotný mobiliář

Starosta Petr Hostek při stejné příležitosti také slíbil, že Tyršovka, jak třídě obyvatelé města důvěrně říkají, bude plná laviček a také dalších částí jednotného mobiliáře. Do něj mimo jiné patří i odpadkové koše nebo informační tabule či stojany na jízdní kola.

Tyršova ulice je jednou z těch, které začínají na centrálním Masarykově náměstí. A Tyršova ulice také nedaleko odtud lemuje zatím zanedbaný plácek v koutě sevřeném kostelem sv. Anny a piaristickou kolejí. „Na tomhle krásném zákoutí zatím jen parkují auta. Správce piaristické koleje počítá do budoucna se vznikem klidové zóny se stolky a židlemi," dodala Nataša Bruková.

Čtenářka Benešovského deníku: Když už Paříž, tak by v Tyršově ulici měly být i celý den přístupné WCČtenářka Benešovského deníku Jaroslava Drncová se pozastavila především nad tím, že při přestavbě Tyršovy ulice, z níž by se měl stát po vzoru západních měst, například Paříže, výstavný bulvár, vedle plánovaných laviček nepřibydou také veřejné toalety. Právě o nich dosud vedení města vůbec nehovořilo. A to jak to současné, tak vedení bývalé.

„Když už Paříž - tak v Tyršově ulici jako spojnici centra s nádražím nechybí jen lavičky, ale hlavně WC - s obsluhou, bez obsluhy, ale hlavně přístupné celých čtyřiadvacet hodin denně," napsala Jaroslava Drncová.

Podle čtenářky takové zařízení uvítají nejen senioři posedávající nyní nouzově, bez možnosti využít laviček, po parapetech výloh. „Navštivte, prosím, jediné veřejné WC u Hvězdy. Nehledě na otevírací dobu, budete velmi překvapen. Tam platí to, jak se říkalo: podle záchoda poznáš kulturu národa, v tomto případě města Benešova," připomněla Jaroslava Drncová.

Podle místostarostky Benešova Nataši Brukové s umístěním veřejných toalet do Tyršovy ulice zatím projekt nepočítá. „V návrzích řešení Tyršovy ulice jsem neviděla ani jakousi kukaň, kterou mají například na Kladně," potvrdila místostarostka, ale připomínku k absenci WC označila jako dobrý tip pro rozšíření služeb pro obyvatele a návštěvníky města. „Přinejmenším stojí za zvážení toalety do projektu dodatečně zařadit," dodala.

Čtěte také: Primátorka: Naše letošní priority? Oprava Šlechtovky i chytré lavičky