Stal se nejspíš obětí nehody ze sobotního odpoledne, kdy se poblíž Žďákovského mostu v asi osmdesátimetrové vzdálenosti od břehu propadl led se třemi bruslaři. Dva z nich se podařilo zachránit, třetí zmizel. Během soboty i neděle pátrali po jeho těle policejní potápěči, a to i za pomoci sonaru. Hledání komplikuje fakt, že v daném místě je přehrada hluboká desítky metrů. 

Jihočeští hasiči i policisté v neděli varovali, že pro bezpečné bruslení by už led nemusel být dostatečně silný nejen na přehradách, ale i na rybnících. Zvlášť zrádná mohou být místa, kde jsou spodní proudy, dále zdánlivě masivní, avšak odspodu oslabená ledová plocha v blízkosti přítoků a výpustě – a také kolem břehů.

Ilustrační foto
Do aplikace Řídím Kolín se zatím přihlásilo 500 lidí

V době, kdy mrazy polevily a vodohospodáři odpouštějí některé nádrže, by se ostatně podobný malér mohl odehrát i kdekoli ve středních Čechách. Někde led může odtávat tak, že jeho dostatečnou pevnost nelze zaručit. Že si to uvědomuje i veřejnost, zaznamenal Deník v sobotu vpodvečer v autobusu, který v Berouně právě přejížděl most v ulici Politických vězňů – a z oken bylo vidět hemžení bruslařů nad jezem na Berounce; na říčním kilometru 35,3. 

„Já bych si tam teď už netroufal,“ poznamenal směrem k ostatním pasažérům starší cestující, který je, pravda, postavy natolik robustní, že by s klidem vyvážila i převážila pětici dětí. I tak ale jeho slova stojí za zamyšlení: „Určitě bych tam nelezl. A zvlášť ne teď, když už je skoro tma,“ prohlásil jednoznačně. Je také na místě brát v potaz, že už máme „skoro jaro“ – a to i s ohledem na očekávané výrazné oteplení, které pro nadcházející týden předpovídají meteorologové. 

Na varovná slova pozorného pasažéra došlo v neděli odpoledne právě Berounce; jen o kousek níž po proudu. V neděli odpoledne povolil led pod dvěma dívkami, které na řece bruslily v Hlásné Třebani. Obě slečny – jednu nezletilou a druhou mladistvou – které byly podchlazené, záchranáři převezli do motolské nemocnice v Praze. 

Zamrzlé Labe v Kolíně
OBRAZEM: Labe v Kolíně zamrzá