VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chřestfest nabídne chřestové kapučíno i zmrzlinu

Praha - Chřest. Stále více propagovaná a také používaná zelenina. Už podruhé se chřestu věnuje i gastronomický festival Chřestfest. Začal poslední dubnový den a potrvá do 20. května.

4.5.2012
SDÍLEJ:

Chřest s holandskou omáčkouFoto: Šíp

Festivalu se účastní osm pražských a dvě brněnské restaurace, které shodně připravily tříchodové menu za cenu 290 Kč.

Chřest má v kuchyni rozmanité využití, často se servíruje obalený v šunce s holandskou omáčkou, ale zdaleka to není jediná možná úprava. „Jako hlavní chod našeho menu ochutnají hosté hřbet z králíka s bílým chřestem, omáčkou z červené čočky a pestem z medvědího česneku," uvedl Radek Šubrt z restaurace Amade.

Na první pohled to je překvapivé, ale chřest je vhodnou surovinou i pro sladké dezerty. „Ať už je to třeba chřestová zmrzlina nebo soufflé, zajímavou chuťovou kombinaci vytváří například s jahodami," připomíná Pavel Suchánek.

„Chřest lze ve sladké úpravě použít v syrové, vařené i pečené formě," jmenuje způsoby možné úpravy Jiří Konhefr z restaurace Fluidum, která se festivalu také účastní.

Festivaloví návštěvníci mohou ochutnat třeba chřestovou zmrzlinu i domácí mazanec se sladkým chřestem. Na své si přijdou i milovníci vegetariánské kuchyně zcela bezmasé menu servíruje restaurace Mlsná kavka v pražském Karlíně.

„První ročník Chřestfestu předčil naše očekávání, a když jsme vytvářeli kalendář festivalů pro letošní rok, nemohli jsme festival chřestu vynechat," říká Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz., proč zařadili chřest opět do svého kalendáře.

Festival je dalším z řady festivalů portálu Alakarte.cz, přes který je možné si festivalové menu zarezervovat. Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz, připomíná, že chřest byl u nás dlouhá léta opomíjenou zeleninou.

„Teprve v posledních letech se jeho pěstování v Čechách a na Moravě postupně dostává na výsluní a hodně se k nám dováží také z okolních zemí. Cílem Chřestfestu, jak napovídá i podtitul festivalu, je ukázat, že chřest je dostupný. A nejen to, také velmi chutný a všestranně využitelný v kuchyni," říká Pavel Suchánek.

A jak poznat čerstvý chřest? „Chřest nesmí být seschlý, musí být tuhý, při ohýbání praskne, je křehký a uvnitř šťavnatý," vysvětluje Jiří Konhefr z restaurace Fluidum, která ve své kuchyni již tradičně využívá mělnický chřest.

Mělnický chřest patří k nejkvalitnějším v Evropě. Může za to zdejší kvalitní písčité podloží a bohaté zkušenosti s jeho pěstováním, které sahají až do začátku minulého století. Tehdy zakládal mělnické chřestové plantáže Karel Schuster. Za první republiky si na bílých nebo zelených výhoncích, které pocházejí z Orientu, pochutnávala pražská smetánka, například Hugo Haas i Adina Mandlová.

Dnes už chřest dávno není záležitostí zhýčkaných jazýčků, ale běžně dostupnou lahůdkou.

Kam na chřest

Chřestfestu se účastní pražské restaurace Amade, Ambroisie Caffé, Fluidum, Green House, Chateau St. Havel, Mlsná kavka, Renomé, Il Convento a brněnské Boulevard a Noem Arch.

Ukázky z menu

• Předkrm

Krémové chřestové kapučíno s mandlovými lupínky

Terinka z mělnického chřestu s concasé z masitých červených a žlutých rajčat a pěnou ze zelených jablek

• Hlavní chod

Grilovaný chřest v zauzeném tyrolském karé podávaný s holandskou omáčkou a novými pažitkovými bramborami

Rizoto z bílého chřestu s pošírovaným zeleným chřestem a tyrolským špekem

• Dezert

Teplý domácí mazanec se sladkým mělnickým chřestem a mrkvovým sněhem

Variace tartaru z bílého chřestu s lanýžovým medem a jahodového sorbetu s meduňkovým coulies

Sezona zeleného krále začíná

Na pultech obchodů i jídelních lístcích restaurací se v těchto dnech objevuje zeleninový král. Bílé nebo zelené výhonky jemné chuti. Dlouho opomíjená zelenina, která si v těchto opět nachází své zasloužené místo v jarním jídelníčku. Chřest.

Není proto divu, že si ho oblíbili nejen šéfkuchaři, ale i další odborníci na gastronomii. Množství akcí, které k němu mají přilákat pozornost, o tom jen svědčí.

Jednou z nich je i středočeský chřestový festival, který se koná v Nelahozevsi. Ojedinělá akce se koná 5. května od 11 hodin.

Pořadatelem je Středočeský kraj ve spolupráci s Československým svazem kuchařů v Praze a firmou Šandera (pěstitel a dodavatel českého chřestu).Vstup na festival je zdarma.

Pilířem celého festivalu bude prodej degustačních porcí jídel z chřestu, která připraví známý kuchař pan Jaroslav Sapík, studenti středočeských gastronomických škol a v neposlední řadě také zástupci zahraniční gastronomie.

Během doprovodného kulturního programu v Marině Nelahozeves vystoupí Standa Hložek, Ben Cristovao, Vojta Lavička a skupina Hypochondr.

Celým dnem bude provázet moderátorka Eva Decastelo. Na místě bude probíhat prodej Chřestového vína (konkrétně půjde o Müller Thurgau a Svatovavřinecké), které bylo vybaveno speciální etiketou přímo pro tuto akci.

Po celý den je návštěvníkům zdarma zpřístupněn zámek Nelahozeves v jehož blízkém prostranství budou připravené soutěže a hry pro děti i rodiče.

Na festival se můžete dostat historickým parním vlakem či výletní lodí. V 8:30 vyplouvají tři lodě z Prahy, jedna loď vyplouvá z Mělníka v 9 hodin.

Po dobu plavby hraje žívá hudba a je připraveno občerstvení v lodní restauraci. Na festival se mohou zájemci dopravit historickým parním vlakem (Praha), loděmi (Praha, Mělník : jízdní řády), nebo jednoduše po vlastní ose.

Lodní jízdenku pro cestu tam i zpět zakoupíte za 100 Kč/osoba (v ceně je ochutnávka chřestového pokrmu, 2x2 dcl vína nebo nealkoholického nápoje). Lodě vyjíždějí z Prahy 8:30, z Mělníka v 9 hodin.Cena jízdenky historickým parním vlakem tam i zpět je 50 Kč/osoba. (ska)

Chřest na farmářských trzích

Chřestová sezona se nevyhýbá ani farmářským trhům na náměstí Jiřího z Poděbrad. Návštěvníci zde budou moci dnes a zítra ochutnat degustační menu kuchaře Radka Jakubce, jenž vaří v bistru Metropolitan v Nerudově ulici. Servírované degustační menu obsahuje chřestový salát s čekankou a pancettovým vinaigrettem a steak z lososa na bílém chřestu s bernaiskou omáčkou a pažitkou.

Dále se příchozí mohou těšit na chřestovou krémovou polévku Farmářského tržiště a chřestové sushi. Sommelier Hynek Binder z vinařství Binder přestaví bílá a růžová vína z Moravy, které se s chřestem skvěle snoubí. Na pultech stánků pak bude návštěvníky čekat také čerstvý zelený a bílý chřest. (ska)

Autor: Jiří Macek

4.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Management - Management Ředitel 25 000 Kč Řídící pracovníci v oblasti obchodu, marketingu a v příbuzných oblastech Exportní manager. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: výborná znalost RJ - rodilý mluvčí, praxi na vedoucích pozicích., Nabízíme: závodní stravování, příspěvek na stravování, 5 týdnů dovolené., Kontakt: e-mailem lenka.kutkova@pivobakalar.cz. Pracoviště: Tradiční pivovar v rakovníku, a.s., Havlíčkova, č.p. 69, 269 01 Rakovník 1. Informace: Lenka Kůtková, . Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 20 000 Kč Účetní všeobecní Účetní. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: vedení podvojného i jednoduchého účetnictví., Praxe výhodou. Pracovní doba od 7:00 do 15:30. Možnost služebního bytu., Nabízíme: služební mobil, auto, notebook., Způsob 1.kontaktu se zaměstnavatelem: zaslání životopisu na e-mail tatra.mrazek@seznam.cz. Pracoviště: David mrázek, 270 07 Mutějovice. Informace: David Mrázek, . Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 12 000 Kč Pracovníci v oblasti prodeje jinde neuvedení Denní expedient/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12000 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vhodné pro OZP., Náplň práce: příjem objednávek, tvorba dodacích listů v programu., Požadujeme znalost práce s PC., Nabízíme služební telefon., Kontakt: tel. 734807217 (8:00-16:00 hod.) nebo e-mailem pokorny.a@seznam.cz. Pracoviště: Pekárna kněževes, s.r.o., Pražská, č.p. 335, 270 01 Kněževes u Rakovníka. Informace: Josef Porvich, +420 734 807 217. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 16 000 Kč Svářeči Svářeč. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Kontakt: e-mailem hotweldingbpi@centrum.cz. Pracoviště: Hotwelding bpi s.r.o. - pracoviště nové strašecí, Jiřího Šotky, č.p. 1106, 271 01 Nové Strašecí. Informace: Yaroslav Blyznets, +420 773 177 281.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Výstava "Žiju v první republice"
4

Oslavy republiky nahlížejí i do šatníku

Ilustrační foto

U lékaře Středočeši platí víc než v Praze

Soutěží pět alejí z kraje. Přibudou?

Střední Čechy – Motivace může být různá. Někdo si chce zasoutěžit o let balonem či novou zrcadlovku známé značky, jiný by prostě rád upozornil na atraktivní alej či stromořadí ze svého okolí. Jedněm i druhým Jiří Kaňa z pořádající organizace Arnika připomíná - na nominování své favoritky do osmého ročníku ankety Alej roku už zbývá čas jen do konce října.

Konec fotbalu v obcích na Rakovnicku? Chybí děti

Rakovnicko – Hřiště zarostlá vysokou trávou, kabiny sloužící jako skladiště. I tak by mohly v budoucnu vypadat některé fotbalové areály na Rakovnicku. Fotbal čelí v dnešní době daleko větší konkurenci ostatních sportů, děti už tolik netíhnout k fotbalovým kopačkám. A to je veliký problém především pro fotbal na vesnicích.

Autobusy mají změnit vzhled i vybavení

Střední Čechy – Kdo jezdí autobusem už nějaký ten pátek, jistě si z dětství pamatuje, jak kdysi bývala označena místa „pro invalidy“. Později se objevily snad poněkud citlivěji působící nápisy hovořící o místech vyhrazených „pro nemocné a tělesně postižené“.

Djokovič se Štěpánkem překvapili školáky u oběda

Praha /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Nevídané překvapení zažili dnes žáci Základní školy Květnového vítězství v Praze 4. Při obědě je totiž navštívily hvězdy světového tenisu Novak Djokovič a Radek Štěpánek. Děti se s tenisty setkaly díky tomu, že je jejich základní škola zapojena do projektu Obědy pro děti, za kterým stojí Ivana a Pavel Tykačovi a jejich obecně prospěšná společnost Women for Women.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT