Festivalu se účastní osm pražských a dvě brněnské restaurace, které shodně připravily tříchodové menu za cenu 290 Kč.

Chřest má v kuchyni rozmanité využití, často se servíruje obalený v šunce s holandskou omáčkou, ale zdaleka to není jediná možná úprava. „Jako hlavní chod našeho menu ochutnají hosté hřbet z králíka s bílým chřestem, omáčkou z červené čočky a pestem z medvědího česneku," uvedl Radek Šubrt z restaurace Amade.

Na první pohled to je překvapivé, ale chřest je vhodnou surovinou i pro sladké dezerty. „Ať už je to třeba chřestová zmrzlina nebo soufflé, zajímavou chuťovou kombinaci vytváří například s jahodami," připomíná Pavel Suchánek.

„Chřest lze ve sladké úpravě použít v syrové, vařené i pečené formě," jmenuje způsoby možné úpravy Jiří Konhefr z restaurace Fluidum, která se festivalu také účastní.

Festivaloví návštěvníci mohou ochutnat třeba chřestovou zmrzlinu i domácí mazanec se sladkým chřestem. Na své si přijdou i milovníci vegetariánské kuchyně zcela bezmasé menu servíruje restaurace Mlsná kavka v pražském Karlíně.

„První ročník Chřestfestu předčil naše očekávání, a když jsme vytvářeli kalendář festivalů pro letošní rok, nemohli jsme festival chřestu vynechat," říká Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz., proč zařadili chřest opět do svého kalendáře.

Festival je dalším z řady festivalů portálu Alakarte.cz, přes který je možné si festivalové menu zarezervovat. Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz, připomíná, že chřest byl u nás dlouhá léta opomíjenou zeleninou.

„Teprve v posledních letech se jeho pěstování v Čechách a na Moravě postupně dostává na výsluní a hodně se k nám dováží také z okolních zemí. Cílem Chřestfestu, jak napovídá i podtitul festivalu, je ukázat, že chřest je dostupný. A nejen to, také velmi chutný a všestranně využitelný v kuchyni," říká Pavel Suchánek.

A jak poznat čerstvý chřest? „Chřest nesmí být seschlý, musí být tuhý, při ohýbání praskne, je křehký a uvnitř šťavnatý," vysvětluje Jiří Konhefr z restaurace Fluidum, která ve své kuchyni již tradičně využívá mělnický chřest.

Mělnický chřest patří k nejkvalitnějším v Evropě. Může za to zdejší kvalitní písčité podloží a bohaté zkušenosti s jeho pěstováním, které sahají až do začátku minulého století. Tehdy zakládal mělnické chřestové plantáže Karel Schuster. Za první republiky si na bílých nebo zelených výhoncích, které pocházejí z Orientu, pochutnávala pražská smetánka, například Hugo Haas i Adina Mandlová.

Dnes už chřest dávno není záležitostí zhýčkaných jazýčků, ale běžně dostupnou lahůdkou.

Kam na chřest

Chřestfestu se účastní pražské restaurace Amade, Ambroisie Caffé, Fluidum, Green House, Chateau St. Havel, Mlsná kavka, Renomé, Il Convento a brněnské Boulevard a Noem Arch.

Ukázky z menu

• Předkrm

Krémové chřestové kapučíno s mandlovými lupínky

Terinka z mělnického chřestu s concasé z masitých červených a žlutých rajčat a pěnou ze zelených jablek

• Hlavní chod

Grilovaný chřest v zauzeném tyrolském karé podávaný s holandskou omáčkou a novými pažitkovými bramborami

Rizoto z bílého chřestu s pošírovaným zeleným chřestem a tyrolským špekem

• Dezert

Teplý domácí mazanec se sladkým mělnickým chřestem a mrkvovým sněhem

Variace tartaru z bílého chřestu s lanýžovým medem a jahodového sorbetu s meduňkovým coulies

Sezona zeleného krále začíná

Na pultech obchodů i jídelních lístcích restaurací se v těchto dnech objevuje zeleninový král. Bílé nebo zelené výhonky jemné chuti. Dlouho opomíjená zelenina, která si v těchto opět nachází své zasloužené místo v jarním jídelníčku. Chřest.

Není proto divu, že si ho oblíbili nejen šéfkuchaři, ale i další odborníci na gastronomii. Množství akcí, které k němu mají přilákat pozornost, o tom jen svědčí.

Jednou z nich je i středočeský chřestový festival, který se koná v Nelahozevsi. Ojedinělá akce se koná 5. května od 11 hodin.

Pořadatelem je Středočeský kraj ve spolupráci s Československým svazem kuchařů v Praze a firmou Šandera (pěstitel a dodavatel českého chřestu).Vstup na festival je zdarma.

Pilířem celého festivalu bude prodej degustačních porcí jídel z chřestu, která připraví známý kuchař pan Jaroslav Sapík, studenti středočeských gastronomických škol a v neposlední řadě také zástupci zahraniční gastronomie.

Během doprovodného kulturního programu v Marině Nelahozeves vystoupí Standa Hložek, Ben Cristovao, Vojta Lavička a skupina Hypochondr.

Celým dnem bude provázet moderátorka Eva Decastelo. Na místě bude probíhat prodej Chřestového vína (konkrétně půjde o Müller Thurgau a Svatovavřinecké), které bylo vybaveno speciální etiketou přímo pro tuto akci.

Po celý den je návštěvníkům zdarma zpřístupněn zámek Nelahozeves v jehož blízkém prostranství budou připravené soutěže a hry pro děti i rodiče.

Na festival se můžete dostat historickým parním vlakem či výletní lodí. V 8:30 vyplouvají tři lodě z Prahy, jedna loď vyplouvá z Mělníka v 9 hodin.

Po dobu plavby hraje žívá hudba a je připraveno občerstvení v lodní restauraci. Na festival se mohou zájemci dopravit historickým parním vlakem (Praha), loděmi (Praha, Mělník : jízdní řády), nebo jednoduše po vlastní ose.

Lodní jízdenku pro cestu tam i zpět zakoupíte za 100 Kč/osoba (v ceně je ochutnávka chřestového pokrmu, 2x2 dcl vína nebo nealkoholického nápoje). Lodě vyjíždějí z Prahy 8:30, z Mělníka v 9 hodin.Cena jízdenky historickým parním vlakem tam i zpět je 50 Kč/osoba. (ska)

Chřest na farmářských trzích

Chřestová sezona se nevyhýbá ani farmářským trhům na náměstí Jiřího z Poděbrad. Návštěvníci zde budou moci dnes a zítra ochutnat degustační menu kuchaře Radka Jakubce, jenž vaří v bistru Metropolitan v Nerudově ulici. Servírované degustační menu obsahuje chřestový salát s čekankou a pancettovým vinaigrettem a steak z lososa na bílém chřestu s bernaiskou omáčkou a pažitkou.

Dále se příchozí mohou těšit na chřestovou krémovou polévku Farmářského tržiště a chřestové sushi. Sommelier Hynek Binder z vinařství Binder přestaví bílá a růžová vína z Moravy, které se s chřestem skvěle snoubí. Na pultech stánků pak bude návštěvníky čekat také čerstvý zelený a bílý chřest. (ska)