Vakcín je k dispozici dostatek

Obávat se zpráv o nedostatku očkovacích látek, jež se nedávno objevily, není třeba, ujistila Deník Dana Šalamunová z krajské hygienická stanice. „V současnosti byly rozdistribuovány v dostatečném množství,“ uvedla. S tím, že některá pracoviště zajišťující očkování sice mohou zájemcům nabídnout termín až za týden či dva – to je ale dáno pouze velkým zájmem. „Pak je možno jít jinam, kde to může být bez čekání,“ upozornila s tím, že injekci proti chřipce mohou nabídnout nejenom očkovací centra, ale i zdravotní ústavy nebo praktičtí lékaři. Očkování pro zájemce z řad svých zaměstnanců zajišťují i některé firmy.

Riziko se sníží až pětkrát

Třebaže lékaři většinou hovoří o výhodách a jen minimálních vedlejších účincích zpravidla dobře snášeného očkování, vakcínu si zatím nechává píchnout jen pět procent populace. Hygienici proto připomínají, že odborné studie hovoří jasně: u očkovaných jedinců je nemocnost až pětkrát nižší než v případě osob očkováním nechráněných.

Ilustrační snímek.
Hasiči dostanou peníze na auta i zbrojnice

Pro rizikové skupiny zdarma

„Rizikovým skupinám klientů, které jsou vymezeny zákonem, hradí Všeobecná zdravotní pojišťovna očkování proti chřipce v plném rozsahu,“ upozornil náměstek ředitele největší zdravotní pojišťovny David Šmehlík s poukazem na nabídku určenou lidem nad 65 let a pacientům s některými chronickými onemocněními. Ostatní mohou na očkování čerpat u této pojišťovny 150korunový příspěvek, který pokryje necelou polovinu nákladů. Některé pojišťovny mají systém benefitů nastavený tak, že pokryje celou cenu vakcíny (pokud už klient nabízený příspěvek nevyčerpal na jiné očkování).

Benefit pro zaměstnance

Postupně se zvyšuje počet očkovaných v organizacích, jimž se podařilo nabídnout zaměstnancům očkování zdarma – včetně některých zdravotnických zařízení. Příkladem se snaží jít i hygienici. Například pražská hygienická stanice se už loni mohla pochlubit proočkovaností svých pracovníků na úrovni 30 procent.

Mimochodem – v hlavním městě v poslední chřipkové sezoně zemřelo po onemocnění chřipkou 18 lidí a dalších 48 postihl těžký průběh nemoci. V celé republice nemoci podlehlo 212 lidí a dalších 433 pacientů muselo být kvůli závažnému průběhu hospitalizováno na odděleních typu ARO či JIP. Ve srovnání s obdobím 2014/2015 se počet obětí chřipky v Česku zvýšil skoro pětinásobně – a těžké průběhy s komplikacemi narostly trojnásobně.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Kraj schválil ještě šedesát žádostí o kotlíkovou dotaci. Další šance příští rok