Nicméně, z čerstvých statistických čísel, které poskytla Lucie Nováková, mluvčí zdejší policie, je jasné, že ne každý kamion, který vyjel na komunikaci, je v pořádku.

„Přestupku se dopustilo šestnáct řidičů z osmnácti. Jedenáct z nich policisté vyřešili na místě, tedy udělením blokové pokuty v celkové výši 19500 korun, pět přestupků jsme oznámili správním orgánům," sdělila mluvčí mladoboleslavské policie.

Upozornila, že jeden z kontrolovaných řidičů sedl za volant i přesto, že před jízdou očividně pil alkohol. Při dechové zkoušce mu v krvi kolovalo ještě půl promile.

„Mezi nejčastější dopravní přestupky, kterých se šoféři dopustili, byl v první řadě nevyhovující technický stav vozidla a také nedodržení bezpečnostních přestávek a doby jízdy," vyjmenovala Lucie Nováková.

Kauce 35 tisíc korun

V jednom případě dokonce policisté uložili kauci ve výši třicet pět tisíc korun. „Při kontrole bylo zjištěno, že do tachografu řidič vložil cizí kartu, na kterou se nahrávají všechny záznamy o provozu vozidla, tedy i bezpečnostní pauza," zmínila mluvčí mladoboleslavské policie.

Jednalo se o cizince, který zřejmě doufal, že policisty oklame. Ti ale podvod záhy odhalili, a to velice jednoduše. Díky speciálnímu zařízení, které mají nainstalované ve služebním voze. Kauce udělují výhradně cizincům a slouží jako záruka, že se provozovatel vozidla dostaví na příslušný odbor dopravy krajského úřadu zaplatit pokutu.

Na zjištění šestnácti přestupků stačily dopravním policistům pouhé tři dny čtvrtek, pátek a neděle. „Jednalo se vždy o dvoučlenné hlídky, které na vybrané úseky Mladoboleslavska vyjížděly v různou denní dobu. Výjimkou tedy nebyla kontrola brzy ráno, ani v noci," konstatovala Lucie Nováková.

Pod neustálou kontrolou

Dopravně bezpečnostní opatření s organizací TISPOL byla tentokrát v autobusové a nákladní dopravě zaměřena na kontrolu a dodržování sociálních předpisů v dopravě.

Policisté při kontrolní činnosti dohlíželi mimo jiné na plynulost a bezpečnost silničního provozu a současně prováděli kontroly na pátrání po osobách, odcizených vozidlech a věcech.

Bezpečnostní akce zaměřená na kamiony rozhodně nebyla poslední. Policisté nákladní vozy kontrolují neustále.

Čtěte také: Policejní hlídky staví auta na silnicích celého Rakovnicka