Vyplývá to alespoň z usnesení krajských radních, jež reaguje na zaslané memorandum zástupců zmiňované pětice měst. To zdůrazňuje, že současná podoba zdravotnictví není dlouhodobě udržitelná – a v těchto městech reálně hrozí snížení úrovně poskytované zdravotní péče. Proč? Malé nemocnice prý nemohou soutěžit na stejném trhu s těmi velkými a dotovanými. Stále se zhoršuje personální situace – a čím dál víc se projevuje také nedostatek peněz na údržbu budov i obnovu přístrojového vybavení.

Memorandum podepsané v září, volající po okamžitém řešení situace, současně nabízí recept na finanční těžkosti: ať platí kraj, když jde o zdraví jeho občanů. Podle signatářů memoranda by tedy měl skoncovat s dosavadní praxí, kdy se prakticky stará jen o své vlastní, oblastní nemocnice (výjimkou bylo převzetí kutnohorské nemocnice od města a její začlenění pod Oblastní nemocnici Kolín) a přispívat na zajišťování akutní péče také pětici nemocnic, jejichž zástupci jsou podepsáni pod memorandem, plus nemocnici v Hořovicích. Přesněji: mělo by se jednat o pravidelné provozní příspěvky (na jednu nemocnici 20 – 25 milionů podle velikosti) a investiční (po zhruba 20 milionech); to vše na základě uzavření smluv o poskytování služeb obecného hospodářského zájmu. Dohromady by mělo jít zhruba o čtvrtmiliardu korun ročně z veřejných prostředků.

Ilustrační foto.
Žádný problém, žádný alkohol. Kontroly myslivců dopadly na jedničku

Hlasy pětice starostů a pěti ředitelů či jednatelů nemocnic, argumentujících zajištěním kvality zdravotní péče dostupné rovnoměrně pro obyvatele celého kraje, však zřejmě zůstanou nevyslyšeny. Vyplývá to z usnesení krajských radních hovořícím o tom, že rada kraje vzala znění memoranda na vědomí – a s požadavkem na vytvoření systému financování nemocnic, které nejsou zřizovány ani zakládány Středočeským krajem, nesouhlasí. Tím pádem ani s jeho okamžitým spuštěním. Odpověď, v níž to bude jasně zformulováno, má radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) rozeslat do konce listopadu jak na radnice měst Mělník, Slaný, Nymburk, Čáslav a Rakovník, tak na ředitelství tamějších nemocnic.

Varování, že k situaci popisované v memorandu může dojít, zaznívalo na jednání krajských politiků intenzivně zvláště kolem roku 2007; v souvislosti s rozhodováním o privatizaci středočeských nemocnic a vytvořením pětice oblastních nemocnic ve formě akciových společností. Obojí prosadila tenkrát kraji vládnoucí ODS – navzdory skřípění zubů tehdejších opozičníků z řad ČSSD. Memorandum uvádí, že „postupně k většímu či menšímu uzavření akutní péče“ již skutečně došlo v deseti nemocnicích; jako příklady uvádí Vlašim, Český Brod, Brandýs nad Labem či nejnověji Sedlčany. Nelze vyloučit, že někdejší debaty z doby před 13 lety nyní opět ožijí (byť už bez účasti většiny hlavních aktérů oné doby).

Přehledná mapa kempů ve Středočeském kraji.
Nová mapa už láká k letním návštěvám kempů
Sýkoru modřinku (na snímku vlevo) lze snadno poznat podle modrého temene. Na rozdíl od ní, sýkora koňadra má hlavu černou.
Ornitologové lákají školáky na ptačí matematiku. Spíš tedy na počty