Vše se točí kolem vánočního cukroví a soutěže o nejlepší recept na vánoční cukroví, vše v rámci projektu České zpívá koledy, za kterými strojí regionální Deníky.

V kuchyňském studiu Miele se totiž uskutečnilo finále čtenářského pečení. Každý kraj České republiky vyslal do finále jednoho soutěžícího, který se přihlásil do soutěže regionálních Deníků. A tak představilo dvanáct žen - kuchařek porotě své cukroví. Muž se do finále nedostal ani jeden.

Třeba Alena Davidová z Humpolce na Vysočině dovezla karamelové kostky, Hana Havlíčková z Brna medové kostky. U poroty složené ze zástupců partnerů akce Česko zpívá koledy TV Nova, v jejímž čele stál moderátor Rey Koranteng, zabodovalo nejvíce bezlepkové cukroví. To napekla Květuše Hildebrandtová z Olomouce.

Druhou příčku u poroty získala za svoje zámecké kluky pětaosmdesátiletá Zdeňka Veverková z pražských Modřan, věrná čtenářka Pražského deníku. Do studia Miele však paní Zdeňka nepřijela, vyslala svoji vnučku Hanu Láníkovou. „Babička mne poslala s cukrovím, protože sem nemůže dojet, špatně chodí. Moc vás pozdravuje a napekla Zámecké kluky, což je recept její prababičky," vysvětlila svoji účast porotě vnučka Hana.

Na třetí místu u porotců dosáhlo cukroví kávové oválky Anny Hofmannové z Dubí.

Velký ohlas, i když nakonec bez medailového umístění, mělo cukroví Evy Kubečkové z Ostravy. „Původně se tento recept jmenoval Sandokanovy oči a je asi 40 let starý. Já jsem ho pojmenovala Haškovy falešné oči. Doma mi říkali, ať to raději neříkám a jestli mne tady v Praze za to nezavřou. Každý si dosaďte Haška, jakého chcete. Já mám na mysli toho politika," rozesmála porotu paní Eva.

Svého zástupce měli i Středočeši, do finále postoupila Jana Šťástková z Horních Počapel na Mělnicku. Ta připravila vánoční košíčky. I když
u poroty se košíčky na stupně vítězů nedostaly, mohou klidně zabodovat u čtenářů regionálního Deníku.

Čtenáři totiž budou moci sami rozhodnout o nejlepším receptu - už v úterý vyjde soutěžní kupon. Hlasovat se bude i prostřednictvím internetu a to na webové stránce www.ceskozpivakoledy.cz.

Co přivezly dámy do finále…

Eva Kubečková, Ostrava: Haškovy falešné oči
Květuše Hildebrandtová, Olomouc: bezlepkové cukroví
Isabela Houdková, České Budějovice: vánoční minidortíčky
Anna Hofmannová, Dubí v severních Čechách: kávové oválky
Jana Havlová, Červený Kostelec: linecké řezy
Jitka Sejnohová, Kunvald ve východních Čechách: trojbarevné košíčky
Marcela Bejvlová, Plzeň: karamelové košíčky
Marcela Karkulíková, Tymákov u Plzně: medové perníčky
Zdeňka Vaverková (zastoupena Hanou Láníčkovou), Praha: zámečtí kluci
Jana Šťástková, Horní Počaply na Mělnicku: vánoční měsíčky

Hana Láníčková: Babička je nejlepší kuchařka

Hodnocení upečeného vánočního cukroví porotou v rámci projektu Deníku Česko zpívá koledy se uskutečnilo 22. listopadu 2013 v Praze.„Haničko, seber se, tady máš krabičku s cukrovím a jeď do Karlína. Tam ukážeš porotě naše zámecké kluky," tak nějak to mohlo zaznít z úst pětaosmdesátileté Zdeňky Veverkové. Její slova směřovala k vnučce Haně Láníkové.

A studentka práv a ekonomiky, ač sama nepeče, nelenila, oblékla se, vzala krabičku s cukrovím a ve studiu Miele předstoupila před porotu. „Jsem tady za svoji babičku, která nikdy nic nevyhrála. Teď poslala do Deníku recept a byla pozvaná na finále. Je sice vitální, ale dělá ji potíže chození, tak mne poslala. Tak jsem tady a tady jsou její zámečtí kluci," spustila sympatická slečna na porotu.

Cukroví zámečtí kluci možná na první pohled nebylo tak vypiplané jako cukroví ostatních, možná porota zpočátku nevěřila, že by právě toto cukroví mohlo uspět.

Porotu ale zaujal příběh cukroví, jeho minulost. „Moje babička měla prababičku a ta pracovala na zámku Budislav v jižních Čechách. Když se tam konaly hony, pořádaly se slavnostní večeře. No a pro komtesy a pány se v zámecké kuchyni peklo i tohle cukroví," povídala slečna Hana a porota pozorně poslouchala.

A porotce zaujalo i cukroví. V jednoduchosti je totiž síla. „ Sušené švestky, kakao, oříšek, já ani nevím, co tam všechno ještě je, musím se to naučit," uculila se vnučka.

Porotci se zakousli do kluků a jen se po sobě podívali. „To je dobrota," zasnil se předseda poroty Rey Koranteng.

„Babička ale jen nepeče, ona i báječně vaří. Bydlím kousek vedle, jsem u ní často. Snad se to jednou naučím jako ona. Teď ale musím studovat," řekla slečna Hana, která tvrdí, že když předstupovala před porotu, nervózní nebyla. „Byla to milá prezentace a babičky bude ráda," dodala Hana Láníková.

Jana Šťástková: Miluju italskou kuchyni

Hodnocení upečeného vánočního cukroví porotou v rámci projektu Deníku Česko zpívá koledy se uskutečnilo 22. listopadu 2013 v Praze.Před porotu předstoupila prezentovat svoje umění jako poslední. Později přiznala, že byla nervózní. „Byla jsem a hodně, ale jen ze začátku. Pak to ze mne spadlo, porota byla velice příjemná," popsala své pocity pětatřicetiletá maminka tří dětí (14, 11 a 3 roky) z Horních Počapel na Mělnicku.

Do soutěže se přihlásila doslova za pět minut dvanáct. „Koupila jsem si Mělnický deník a tam viděla výzvu k soutěži. Byl poslední den, tak jsem to zkusila a děti mne do toho taky tlačily," řekla.

Paní Jana připravila nejoblíbenější cukroví v rodině Šťastných - vánoční měsíčky - oříšky, máslo, mouka, rum, vajíčko, citron, krásně nazdobené.

„Připravila jsem pro jistotu dvě várky, do Prahy jsem pak vzala jednu, ale vlastně obě byly stejné, nic se nepokazilo. Pečení a vaření neberu jako koníčka - je to povinnost a taky radost. Můj nejmladší syn už mi také pomáhá, tak nám to jde vždycky od ruky," dodala Jana Šťastná, která má ráda italskou kuchyni.

Čtěte také: Rey Koranteng: Sním všechno, jen ne paprikový lusk. A vajíčka si neuvařím