„Děti se seznámí i s bylinami, které jsou vhodné jak pro včely, tak pro kuchyňské využití. Vyzkouší si také výrobu sirupů nebo sušení květin na čaje. Ukážeme jim základní recepty, kde se dá med využít jako surovina nebo jako ochucovadlo," říká jeden z táborových lektorů a učitel na místní zemědělské škole Pavel Znamínko. Jednu podmínku ale účast na včelařském táboře má. Děti by neměly být na včely a včelí produkty alergické.

První ze tří prázdninových turnusů je ve svém druhém táborovém dni 
a pěti účastníkům právě začíná odpolední program. Vydají se ke včelám, které dnes podle Pavla Znamínka budou možná trochu neklidné, protože se blíží bouřka. Ani taková předpověď však děti nevyděsí, strach ze včel nemají, spíše se jich nemohou dočkat.

Než se táborníci budou moci vydat na cestu k úlům, musí se na setkání s obyvateli ekologické zahrady připravit. To znamená obléknout se do včelařské kombinézy, klobouku se síťkou 
a rukavic. Ty děti ochrání před případným žihadlem. „Včerejší první setkání dětí se včelkami bylo bez problémů. Děti a vlastně i dospělí jsou u nich vždy klidnější, což přesně potřebujeme, takže pak nemusíme řešit žádné bodnutí," popisuje Znamínko.

Jako kosmonauti

Ve včelařském oblečení připomínají děti spíše kosmonauty, a když kráčí ekologickou zahradou, leckdo by si mohl myslet, že se právě chystají ke své kosmické lodi. Až na to, že děti z příměstského tábora míří ke včelím úlům, které jsou 
v zahradě teprve šest týdnů. Jako správní včelaři s sebou děti přináší i nezbytné nástroje a práce začíná.

Na začátek připraví jeden z asistentů dýmák. Ten malým včelařům pomůže dostat se do úlu, protože jak Pavel Znamínko vysvětlil pro neznalé, když včely cítí kouř, připravují se na útěk. To proto, aby neuhořely.

'Včeličky děkujeme!'

Po chvilkovém dohadování, kdo první vezme do ruky rozpěrák a vytáhne rámky, do kterých včely staví plásty, přichází na řadu první prověření schopností a znalostí dětí. Musí totiž posoudit, zda už jsou rámky dostatečně naplněné medem. Ty, které prošly odborným posudkem dětí, může asistent smetáčkem očistit od včel a uložit do krabice.

Celkem si děti odnáší šest rámků, které zbývá odvíčkovat, neboli očistit a umístit do medometu, který roztočí a med pomalu vyteče do připravené nádoby. Na závěr už stačí jen hromadně pronést: „Včeličky děkujeme!"

Čtěte také: Sezona včelích rojů vrcholí, hasiči k nim vyjíždějí denně

Monika Veselá