„Nově jsou na všech pokojích sociální zařízení a televizory,“ upozornil na pacienty vítanou změnu primář dětského oddělení Michael Richter. S dodatkem, že pokoje jsou proti dřívějšku i mnohem prostornější a útulnější – a na těch určených pro děti s doprovodem nechybí ani ledničky. „Všechno vybavení je zcela nové – a celkově oddělení konečně dostalo vzhled poplatný dětskému oddělní; teď působí moc hezkým a veselým dojmem,“ oceňuje Richter změnu.

Prostředí, které nemocnice malým pacientům, nabízí, skutečně nepřipomíná špitál. A změna se neomezuje jen na „veselé“ barvy, obrázky na zdech či nový nábytek doplněný i herními prvky. V Benešově se do toho pustili zgruntu – a ve spolupráci s Nadací Archa Chantal vytvořili interiér v podobě paluby. Chůze po chodbě připomíná procházku po palubě se vším všudy, potvrdil architekt Nadace Archa Petr Kolář. „Vidíte krajinu, díváte se jako ven z lodě, kulatými okýnky do kajut (pokojů),“ přiblížil prostředí, které se podařilo vytvořit.

Ilustrační foto.
Ve středočeském kraji pacienti chválí nemocnici v Benešově. Ale Praha je Praha

Výsledky rekonstrukce, na kterou kraj poslal ze svého rozpočtu 18 milionů korun, přijela ve čtvrtek obhlédnout i středočeská radní pro oblast zdravotnictví Jaroslava Němcová (ANO). „Je skvělé vidět konkrétní realizaci a dopad investic, které kraj vyčleňuje a poskytuje na různé projekty,“ netajila svou spokojenost. Vynaložené peníze hodnotí jako smysluplný projekt vedoucí k výraznému zlepšení.

„Na dětském oddělení benešovské nemocnice je dlouhodobě poskytována péče na vysoké úrovni a je tu skvělý personál. Co tu ale chybělo, bylo lepší zázemí pro personál a malé pacienty i jejich doprovod,“ připomněla Němcová, že teď už nevidí důvod, aby děti byly z pobytu v nemocnici vystresované. Přívětivé prostředí je podle ní zlepšením pro všechny: jak pro děti, tak i pro rodiče, kteří je doprovázejí.

Co se podařilo vybudovat, si může přijít prohlédnout i veřejnost. Den otevřených dveří pořádá zrekonstruované dětské oddělení v pondělí 4. prosince: od 10 do 16 hodin.

Autobusy městské hromadné dopravy Dopravního podniku značky SOR stojící na autobusovém nádraží Na Knížecích v Praze.
Další vlna integrace dopravy nabídne lepší svezení hlavně na dálkových trasách